Boeing trotseert aandeelhouders terwijl problemen zich opstapelen

De geplaagde vliegtuigbouwer Boeing moet zich vandaag verantwoorden tegenover zijn aandeelhouders. Na een ongelooflijk rampjaar belooft de (online) aandeelhoudersvergadering een boeiend schouwspel te worden, dat Boeings geldstroom mogelijk verder opdroogt. 

Boeing zit in slechte papieren. Het is niet overdreven om te stellen dat, om in het jargon te blijven, het bedrijf danig veel hoogte verliest dat een noodlanding dreigt. 

De aandelen van Boeing zijn het afgelopen jaar twee derde van hun waarde verloren. De winst is volledig in rook opgegaan doordat het paradepaardje, de 737 MAX, wereldwijd aan de grond moet blijven omdat er vorig jaar twee toestellen neerstortten door fabricagefouten. 

Sectorbreed komt het hele model van intensieve luchtvaart onder druk te staan: de vraag naar vliegreizen is volledig ingestort door de coronapandemie en de bijhorende lockdowns.

En de problemen blijven zich opstapelen. Het afgelopen weekend maakte Boeing bekend dat het zich terugtrekt uit een overname van de Braziliaanse vliegtuigmaker Embraer. Hoewel er al twee jaar een akkoord is over een joint venture, beweert de Amerikaanse sectorgigant dat Embraer ‘niet voldoet aan de voorwaarden’.

Het Braziliaanse bedrijf slaat terug: het beschuldigt Boeing van ‘valse verwijten te fabriceren’ om de overnameprijs van 4,2 miljard dollar niet hoeven op te hoesten. Analisten geven ruchtbaarheid aan die beschuldiging door te stellen dat Boeing zich zo’n bedrag niet meer kan permitteren. 

Woensdag weten we meer, dan publiceert de gevallen luchtvaartreus de bedrijfsresultaten van het eerste kwartaal. Naar alle waarschijnlijkheid zal dat de stapel enkel maar verhogen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20