Bitcoinvereniging beschuldigt Rabobank van machtsmisbruik

De Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBNL) dient een klacht in tegen de Rabobank bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De bank verbiedt zakelijke klanten om via een Raborekening cryptomunten te (ver)kopen. “Machtsmisbruik”, stelt voorzitter Patrick van der Meijde tegen RTL Z.

VBNL heeft daarom een handhavingsverzoek ingediend bij de ACM. Daarmee wil de vereniging bereiken dat zakelijke rekeninghouders bij Rabo weer ‘ongestoord van onze diensten gebruik kunnen maken’, zegt Van der Meijde.

Poortwachter

De Rabobank geeft twee redenen voor het verbod. Enerzijds stelt de financieel dienstverlener dat het gevaar op witwassen te groot is met de handel in cryptovaluta. Ook zouden criminele activiteiten zo makkelijker te financieren zijn.

“Lariekoek”, zegt Van der Meijde. “Net als de Rabobank zijn ook de bij ons aangesloten bedrijven poortwachter. Sinds de invoering van de wet Wwft voldoen bitcoinbedrijven aan dezelfde eisen als een bank. We laten zien dat dat prima kan. Het feit dat wij poortwachter zijn, betekent dat er voor de Rabobank minder risico is om transacties naar onze partijen toe te staan.”

Anderzijds speelt de volatiliteit van cryptomunten een rol in het verbod. De koers van onder andere bitcoin kent sterke schommelingen. Ook dat argument veegt Van der Meijde opzij.

Risisco bij de ondernemer

“Ik denk niet dat je je als bank zo moet bemoeien met de financiële keuzes van je zakelijke klanten. De trend is dat steeds meer bedrijven een deel van hun liquiditeit in cryptovaluta opslaan. Daar zijn grote voorbeelden van te noemen. Het is een beetje gek dat de Rabobank dit nu verbiedt.”

Het risico ligt bij de ondernemer, wil hij maar zeggen, ook als die al zijn vermogen in crypto’s steekt en verliest. “Dan heeft niet de bank een probleem, maar vooral de ondernemer.”

Dat de Rabobank open en bloot aangeeft wat hun beleid is, kan Van der Meijde wel waarderen. “Dat is een pre. Bij de meeste andere banken is dat niet het geval. Daar is onduidelijk of hetzelfde beleid wordt uitgevoerd. We krijgen wel signalen dat het bij andere banken ook gebeurt, ja. Dat zou helemaal een kwalijke zaak zijn.”

Vooralsnog onderneemt de VBNL daar echter geen actie op, maar wordt het besluit van de ACM afgewacht.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20