Binnenkort wonen er ruim 400 miljoen ouderen in China: Beijing is in een race tegen de klok om de zorg voor zijn vergrijzende bevolking te financieren

Met een vergrijzende bevolking en een dalend geboortecijfer als gevolg van tientallen jaren eenkindbeleid moet China dringend manieren vinden om de gezondheidszorg voor zijn ouderen te financieren.

Waarom is dit belangrijk?

China heeft onlangs bekendgemaakt dat zijn bevolking voor het eerst sinds de jaren 60 begint af te nemen, na tientallen jaren van een eenkindbeleid. Net als Japan wordt het Rijk van het Midden nu geconfronteerd met een vergrijzende bevolking, maar Beijing reageert nog te traag op deze komende catastrofe.

In het nieuws: China maakte onlangs bekend dat zijn bevolking voor het eerst sinds de jaren zestig begint af te nemen.

  • China’s geboortecijfer staat op een historisch dieptepunt, ook al is het eenkindbeleid in 2016 officieel beëindigd.
  • De levensverwachting van de Chinezen neemt echter toe.
  • Dit leidt tot een vergrijzende bevolking, die momenteel 1,4 miljard bedraagt.
  • Veel oudere Chinezen zullen binnenkort gezondheidszorg nodig hebben, terwijl er steeds minder volwassenen beschikbaar zullen zijn om de economie te runnen.
  • Er wordt verwacht dat het Rijk van het Midden in 2040 400 miljoen mensen boven de 60 zal tellen. Dat is de gecombineerde bevolking van de VS en Frankrijk.

Wat zijn de mogelijke oplossingen? China heeft geprobeerd een antwoord te formuleren op het dalende geboortecijfer, echter lijkt die te laat te komen.

  • Vorig jaar in maart kondigde Beijing een vijfjarenplan aan om de ouderenzorg te financieren.
  • Volgens het plan lijdt meer dan 78 procent van China’s oudere bevolking aan minstens één chronische ziekte en neemt het aantal gehandicapte ouderen toe.
  • De maatregelen die worden geformuleerd omvatten de “versnelde ontwikkeling van barrièrevrije omgevingen”, de renovatie van woongebouwen overeenkomstig de behoeften van ouderen en de installatie van defibrillatoren in openbare plaatsen.
  • Het plan vraagt ook om versterking van de medische diensten voor ouderen, verbetering van de coördinatie tussen thuiszorg en institutionele diensten voor ouderen en de bevordering van de toepassing van traditionele Chinese geneeskunde in de ouderenzorg.

Een nationaal verzekeringsstelsel

Meer details: China experimenteert momenteel met een nationaal verzekeringsstelsel dat specifiek de zorg voor ouderen met langdurige behoeften dekt.

  • Vijftien Chinese steden nemen deel aan het proefprogramma, waaronder de megasteden Shanghai, Chengdu en Guangzhou, vertelt Sabrina Luk, professor aan de Nanyang Technological University in Singapore, aan Business Insider.
  • Elke stad mag zelf beslissen hoe ze het programma financiert, wie ervan profiteert en welk type zorg er wordt aangeboden.
  • De steden financieren het programma door geld te halen uit de verplichte verzekeringsprogramma’s waaraan de beroepsbevolking bijdraagt.
  • Maar als de Chinese bevolking steeds verder vergrijst, met minder volwassenen in de werkende leeftijd, zal de vraag naar ouderdomsverzekeringen explosief stijgen, terwijl het aantal mensen dat aan deze programma’s bijdraagt afneemt.
  • Bovendien is de zorg voor ouderen over het algemeen drie keer zo duur als dat voor jongeren.

Vruchtbaarheidsbehandelingen

Geboortecijfer: Om het dalende geboortecijfer om te buigen is Beijing begonnen met het aanbieden van gratis vruchtbaarheidsbehandelingen.

  • De Chinese overheidsdienst, die toezicht houdt op de nationale gezondheidszorg, zei begin februari dat het de dekking van zijn staatsverzekering uitbreidt om de kosten te helpen dragen voor gezinnen die kinderen willen krijgen.
  • Ook pijnstilling bij de bevalling wordt voortaan gedekt. Het initiatief maakt deel uit van een bredere poging van de Chinese autoriteiten om meer mensen over te halen te trouwen en meer kinderen te krijgen.

De klok tikt

Conclusie: Er is geen wondermiddel om China uit zijn eigen kloof te halen. Maar de klok tikt door nu de Chinese economie barsten begint te vertonen. Sommige steden zien nu al tekorten in hun verzekeringspools, waarvan de totale kosten tegen 2024 landelijk op 100 miljard dollar worden geraamd.

(fjc/as)

Meer