China biedt gratis vruchtbaarheidsbehandelingen aan in poging om geboortecijfer op te krikken

Beijing is van plan om gratis vruchtbaarheidsbehandelingen aan te bieden, in een poging het dalende geboortecijfer om te buigen. Deskundingen denken dat het initiatief echter weinig zal uithalen.

Waarom is dit belangrijk?

De Chinese bevolking krimpt. Eind vorig jaar telde het land 1,41 miljard inwoners, wat 850.000 minder is dan een jaar eerder. Dit jaar zal India het land voorbijsteken, zeggen deskundigen

De essentie: De Chinese overheidsdienst, die toezicht houdt op de nationale gezondheidszorg, zei vrijdag dat het de dekking van zijn staatsverzekering uitbreidt om de kosten te helpen dragen voor gezinnen die kinderen willen krijgen.

 • In de uitgebreide dekking worden voortaan technieken voorzien voor vruchtbaarheidsbehandelingen. Ook pijnstilling bij de bevalling wordt voortaan gedekt.
 • Het initiatief maakt deel uit van een bredere poging van de Chinese autoriteiten om meer mensen over te halen te trouwen en meer kinderen te krijgen.
 • Het geboortecijfer van China daalt al jaren. Vorig jaar noteerde het land voor het eerst sinds 60 jaar een bevolkingsdaling.
  • De bevolking daalde tot 1,41 miljard in 2022, een daling van 850.000 mensen, aldus het Chinese Bureau voor de Statistiek (NBS). 
  • Tegelijkertijd daalde het geboortecijfer tot een laagterecord van 6,77 geboorten per 1.000 mensen. In 2022 werden 9,56 miljoen baby’s geboren, tegenover 10,62 in 2021.
  • Een dalende bevolking kan de economische groei aantasten, aangezien daarmee ook de beroepsbevolking dreigt te krimpen, terwijl het aantal gepensioneerden zal stijgen.
 • Deskundigen zijn echter kritisch: “De medische kosten op korte termijn drukken – zoals bij een bevalling of vruchtbaarheidsbehandeling – zal weinig uithalen”, aldus Wang Wenjun, vruchtbaarheidsspecialist bij het Sun Yat-sen ziekenhuis in de provincie Guangdong. “Wat de overheid moet doen is voorzien in de financiële ondersteuning voor de gezondheidszorg en scholing van een tweede of derde kind op lange termijn. Dat zal geboorten aanmoedigen”.
  • “Een vruchtbaarheidsbehandeling kost normaalgesproken tussen de 4.000 en 8.000 dollar, wat duur is zonder medische verzekering. Maar vergeleken met de kosten van de opvoeding van een kind is dit een klein bedrag”.

De achtergrond: Volgens Chen Wei, van de Chinese Renmin-universiteit, stellen steeds meer vrouwen hun huwelijk uit en kiezen ze ervoor om geen kinderen te krijgen. Dit doen ze vaak vanwege financiële beperkingen of om prioriteit te geven aan hun carrière.

(nd)

Meer