Chinese bevolking krimpt voor het eerst sinds jaren zestig: India gaat China snel passeren als land met meeste inwoners

China telde eind vorig jaar 1,41175 miljard inwoners. Dat zijn er 850.000 minder dan een jaar eerder, meldt het nationale bureau voor de statistiek. Het staat nu vast dat India in de loop van dit jaar China zal voorbijsteken. Beijing maakte ook bekend dat de economische groei vorig jaar beperkt bleef tot 3 procent.

Waarom is dit belangrijk?

Niet alleen zal China niet meer het land met de meeste inwoners zijn, het is ook maar de vraag of China ooit de grootste economie ter wereld zal worden. Het is niet uitgesloten dat de Verenigde Staten hun koppositie ook in de komende decennia zullen kunnen behouden, mede als gevolg van de demografische evolutie in China.

In het nieuws: Het Chinese bureau voor de statistiek publiceert twee cijfers. Het eerste is belangrijk voor de korte termijn, het tweede voor de lange termijn.

  • De economische groei kwam in 2022 uit op 3 procent. Daar kan een land als België alleen van dromen, maar voor China is dat een erg laag cijfer. Het gaat om de laagste groei in ruim veertig jaar tijd. Het is ook bijna de helft trager dan de officiële doelstelling van Beijing, 5,5 procent. De trage groei heeft veel te maken met de draconische ‘Zero COVID’-strategie, die grote delen van de economie lamlegde en pas recentelijk losgelaten werd.
  • De bevolking is in 2022 gedaald tot 1,411 miljard inwoners, of 850.000 minder dan een jaar eerder. Dat heeft onder meer te maken met het lage aantal geboortes. Het is al van 1961 geleden dat het aantal inwoners een daling vertoont.

India versus China

Het bredere verhaal: Mogelijk is India, dat bijna evenveel inwoners telde, China intussen al voorbijgestoken, al moeten officiële cijfers dat nog bevestigen. Het laatste officiële cijfer is 1,407 miljard Indiërs.

  • Demografen voorspellen al langer dat 2022 het kanteljaar wordt.
  • Het is hoe dan ook maar een kwestie van tijd voor de kloof aanzienlijk wordt. Volgens prognoses van de Verenigde Naties zal India tegen 2050 ongeveer 1,67 miljard inwoners tellen, tegenover 1,32 miljard voor China.
  • Een dalende bevolking kan de economische groei aantasten, omdat dan ook de beroepsbevolking dreigt te krimpen, terwijl het aantal gepensioneerden zal stijgen. Volgens sommige modellen komt hierdoor de droom van Beijing om van China de grootste economie ter wereld te maken, op de helling te staan.

(as)

Meer