Rijkste Arabier investeerde aan vooravond Oekraïense invasie in Russische gasmaatschappijen

Uit beursaangiftes van de Russische olie- en gasbedrijven Gazprom, Rosneft en Lukoil uit februari blijkt dat het Saoedische Kingdom Holding in totaal meer van 500 miljoen dollar investeerde in de Russische economie, nota bene in de maand dat Rusland buurland Oekraïne binnenviel. De oprichter en meerderheidsaandeelhouder van het bedrijf is prins Al Waleed bin Talal Al Saud, de rijkste man van Saoedi-Arabië.

Kingdom Holding investeerde in totaal zo’n 365 miljoen dollar in Amerikaanse waardepapieren van Gazprom, het grootste verkochte aandeel daarvan dit jaar. In Amerikaanse waardepapieren van Lukoil kocht de investeringsfirma zich in voor 109 miljoen dollar, in die van Rosneft voor 52 miljoen.

Een exacte datum voor de aankoop van de waardepapieren is niet bekend. Aan Bloomberg weigerde Kingdom Holding te vertellen of het de aandelen nog steeds bezit, of het die al terug verkocht toen Rusland Oekraïne binnenviel. De dag van de invasie zakte de waarde van de papieren meteen, als gevolg van de sluiting van de Russische beurs en de sancties die het Westen Rusland oplegde.

Apple en Twitter

De kans dat Kingdom Holding het waardeverlies van de Russische gasmaatschappijen zal voelen, is echter klein: de waarde van het bedrijf wordt geschat op 13 miljard dollar. 78 procent van het bedrijf is in handen van Al Waleed bin Talal, waarvan Forbes in 2013 berichtte dat zijn fortuin werd geschat op 39 miljard dollar. Ook de overheid van Saoedi-Arabië kocht zich, via het Public Investment Fund (in handen van kroonprins Mohammed bin Salman), in voor ruim 16 procent.

Bin Talal stak echter niet al zijn geld in Kingdom Holding: in het verleden investeerde hij al in honderden bedrijven, onder meer Apple, Coca-Cola, Four Seasons Hotels en Ford Motor Company. Zijn investeringen maakten hem de rijkste man van Saoedi-Arabië. Ook steunde hij Elon Musk bij diens poging om Twitter op te kopen, waarbij hij aandeelhouder werd. Dat blijkt uit documenten die de SEC, de Amerikaanse beurswaakhond, vrijgaf. Eerder weigerde de prins het aanbod van Musk om mee te stappen in het overnamebod.

Anti-corruptiegolf

In 2017 werd de rijke Arabier gearresteerd op verdenking van corruptie. De opdrachtgever was Mohammed bin Salman zelf, nota bene zijn neef (beiden zijn kleinzonen van Ibn Saud, de eerste koning en oprichter van Saoedi-Arabië).

Naast bin Talal werden nog 380 andere zakenmannen, prinsen en ministers gearresteerd. Volgens de overheid kon meer dan 300 miljard dollar gelinkt worden aan corruptie. In totaal betaalden de gearresteerden 107 miljard dollar aan minnelijke schikking, waardoor de Saoedische schatkist weer wat gespijsd raakte.

(as)

Meer