Koper van duurste huis ter wereld is… anti-corruptieprins Mohammad bin Salman

De Saoedische kroonprins Mohammad bin Salman (a.k.a. MbS) is de mysterieuze eigenaar van het Franse kasteel ‘Chateau Louis XIV’. Dat werd in 2015 voor zo’n 275 miljoen euro verkocht, nog altijd het hoogste bedrag dat ooit voor een huis is betaald. Niemand wist wie de koper was, maar dat geheim lijkt nu onthuld. Dat MbS de koper is mag verwonderen. Hij profileert zich graag als  iemand die corruptie aanpakt en voor soberheid is.

Saoedi-Arabië gaat door een periode van hervormingen. Het land wil gaan voor een meer gematigde en tolerante islam. Zo mogen vrouwen vanaf volgend jaar eindelijk met de auto rijden en worden er ook opnieuw cinema’s geopend. Daarnaast houdt Saoedi-Arabië ook een grote campagne tegen corruptie. Zo zijn in totaal een tweehonderdtal personen, waaronder elf prinsen en vier ministers, opgepakt omdat ze de voorbije decennia zo’n 100 miljard dollar zouden hebben verduisterd.

Klap voor imago van kroonprins Mohammad bin Salman

Architect van die hervorming is de 32-jarige kroonprins Mohammad bin Salman. Hoewel velen zeggen dat hij vooral de macht voor zich alleen wil hebben en dus tegenstanders probeert uit te schakelen, stelt hij zichzelf voor als een hervormer die niet corrupt is. Dat juist hij eigenaar blijkt te zijn van het duurste huis ter wereld, is dan ook een zware klap voor zijn imago. Mohammad bin Salman lijkt dat te weten want hij kocht het kasteel in 2015 via allerhande constructies in Frankrijk en Luxemburg om zelf anoniem te blijven. Het is The New York Times dat na twee jaar eindelijk ontdekte wie de echte eigenaar is.

17de eeuws kasteel met moderne technologie

De kroonprins en vermoedelijke toekomstige koning deed in het verleden trouwens nog extreem dure aankopen. Zo kocht hij eveneens via een Luxemburgse constructie al een schilderij van Leonardo da Vinci voor 450 miljoen dollar en een jacht van 500 miljoen dollar. En daar komt nu dus een kasteel van 300 miljoen dollar (275 miljoen euro) bij. ‘Chateau Louis XIV‘ staat in Louveciennes, dicht bij Parijs. Hoewel het volledig in de 17de eeuwse stijl is, werd het maar in 2009 gebouwd. Het interieur is dan ook voorzien van alle moderne technologieën. Zo zijn alle fonteinen en de verlichting te bedienen met je iPhone. Binnenin is een grote wijnkelder, een cinemazaal, een aquarium en nog veel meer.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20