Markten:
Markten inladen...

VRIJDAG 07 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Saoedische koning zet zijn neef aan de deur en benoemt zijn zoon tot kroonprins

Logo Business AM

21/06/2017 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

De Saoedische koning Salman heeft zijn 31-jarige zoon Mohammed bin Salman (foto), beter bekend onder de initialen MbS, benoemd tot kroonprins. Dat meldt het Saoedische persagentschap. De benoeming heeft verregaande gevolgen voor de monarchie en de grootste economie in het Midden-Oosten.

Mohammed bin Salman wordt gezien als de architect van de Saoedische poging om de grotendeels van olie afhankelijke economie van het koninkrijk te hervormen. 

Saoedi-Arabië haalde in oktober vorig jaar 17,5 miljard dollar op de kapitaalmarkten op. Het was de eerste keer sinds de eerste Irak-oorlog ruim 26 jaar geleden dat het koninkrijk zich op de markten financierde. De Saoedi’s hebben het geld nodig, want sinds de spectaculaire daling van de olieprijzen eind 2014, hebben de sjeiks al zo’n 120 miljard dollar van hun reserves moeten aanspreken. Saoedi-Arabië produceert olie tegen 10 dollar per vat, maar de staatsuitgaven zijn dermate hoog dat een verkoopprijs van 60 dollar per vat nodig is om het budget in evenwicht te brengen.

De beursgang van Aramco

In 2018 zal dan ook de nationale oliemaatschappij Aramco naar de beurs worden gebracht. Volgens Jason Tuvey, analist bij het onderzoeksbureau Capital Economics, heeft Aramco een waarde tussen 1.000 miljard dollar en 10.000 miljard dollar. De waarde van het bedrijf wordt onder meer bepaald door de olieprijzen. Aramco beschikt naar eigen zeggen over een voorraad van ongeveer 261 miljard vaten olie.

Die waarde kan wel beïnvloed worden door vragen over de eigendomsstructuren bij het Arabische staatsbedrijf en discussies over de betrouwbaarheid van de cijfers die Aramco over zijn reserves naar voor brengt. Maar ook wanneer aan Aramco slechts de laagste waarde wordt gegeven, blijft de onderneming sowieso de grootste beursgenoteerde entiteit van de wereld. 

Het conflict met Qatar en de oorlog met Jemen

Mohammed bin Salman ligt mee aan de basis van de meer agressieve buitenlandse politiek die het land sinds een tijd voert. De nieuwe kroonprins blijft ook verantwoordelijk voor defensie.

De huidige kroonprins Mohammed bin Nayef wordt uit al zijn functies ontslagen, inclusief die van minister van binnenlandse zaken.

Saoedi-Arabië speelt een hoofdrol in de politieke crisis die zich momenteel in de Perzische Golf afspeelt en waarbij wordt getracht Qatar te isoleren van de rest van de Golfstaten. De Saoedi’s zijn ook gemengd in de oorlogen in Jemen en Syrië.


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks