Bill Gates twijfelt of we de opwarming van de aarde kunnen beperken tot 1,5 graden

In een interview naar aanleiding van de klimaattop in Glasgow zei Bill Gates, de medeoprichter van Microsoft, dat hij er niet van overtuigd is dat we de opwarming van de aarde kunnen beperken tot 1,5 graden. “Als we dat willen bereiken, hebben we veel geld nodig en moeten we meer investeren in nieuwe innovaties”, zei de miljardair.

Tijdens de eerste dagen van de COP26-top in Glasgow hebben de onderhandelaars al uitgepakt met verschillende voorstellen over hoe ze de klimaatopwarming willen beperken, waaronder de Global Methane Pledge, een overeenkomst om de methaanemissies tussen 2020 en 2030 met 30 procent te verminderen.

Opwarming beperken tot 1,5 graden

Bedoeling van dergelijke maatregelen is onder meer om de opwarming van de aarde tegen het einde van de eeuw te beperken tot 1,5 graden (of maximaal 2 graden) ten opzichte van het pre-industriële niveau. Dat is zo afgesproken op het klimaatakkoord van Parijs zes jaar geleden.

In een interview met de Britse politicus Jeremy Hunt zei Gates dat hij er niet van overtuigd is dat we erin zullen slagen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden. “Het is allemaal een kwestie van graden, om zo te zeggen. Dat wil zeggen, je weet wel, de opwarming beperken tot 2,5 graden is beter dan een beperking tot 3 graden. Een opwarming van 2 graden is dan weer beter dan één van 2,5 graden”, aldus Gates. “Hoe dan ook zal 1,5 graden moeilijk worden om te bereiken. Ik twijfel of het zal lukken.”

Zeker zes andere innovaties

Gates merkte wel op dat de mensheid nog nooit eerder vergelijkbare verwezenlijkingen heeft gedaan om de opwarming te beperken. “De mensheid is veel rijker vandaag en beschikt over veel meer kennis. We hebben nu de digitale middelen die ons in staat stellen om aan deze dingen te werken”, klonk het.

Hij haalde daarbij het voorbeeld van de zonnepanelen aan. “Vroeger was het zeer duur om zonnepanelen te installeren, maar vandaag is de prijs gevoelig gezakt. We moeten ervoor zorgen dat we een soortgelijke evolutie realiseren bij zeker zes andere innnovaties”, aldus Gates. Hij had het daarbij onder meer over groen staal, goedkope waterstof en offshore-windenergie.

Hij voegde er wel meteen aan toe dat er nog heel veel kapitaal nodig zal zijn om de klimaatopwarming te beperken. “We moeten inzetten op verschillende innovaties en dat moet snel gebeuren”, luidde zijn pleidooi.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20