“Bij de ECB zit het beleid muurvast”

Centrale banken wereldwijd sloegen deze week alarm over de stijgende inflatie. De Fed hintte op een afbouw van de steunmaatregelen, en ook bij de Bank of England gaan almaar meer stemmen op om de obligatieaankoop stop te zetten. Alleen bij de Europese Centrale Bank (ECB) blijft het – relatief – stil. Eerder liet ECB-voorzitter Christine Lagarde weten: “The lady’s not for tapering”.

De prijsstijgingen en hun grote risico’s; het kwam weer op de agenda toen de Amerikaanse Federal Reserve aankondigde dat zij de obligatieaankopen binnenkort kan verminderen. De Bank of England en minstens vijf andere centrale banken (die van Brazilië, Hongarije, Noorwegen, Paraguay, Pakistan) hadden het in het kielzog van de Fed ineens over renteverhogingen – dit jaar nog. Dat weet Bloomberg.

Een duidelijk meningsverschil met de Europese Centrale Bank, waarvan de ambtenaren zich nog steeds veel meer zorgen maken over ondersteuning van het broze economische herstel dan over inflatie. Zij benadrukken dat de op 9 september aangekondigde afbouw van de stimuleringsmaatregelen niet de taper (aanduiding voor een geleidelijk laten uitdoven of stopzetten van het QE-programma, red.) is die zich binnenkort in de VS kan voordoen.

Prijsdruk

De inflatie in de economieën van de G20 en OECD zullen vermoedelijk einde dit jaar nog oplopen tot 3,6 procent.

Door de aankondigingen deze week kan de toon op de financiële markten gezet zijn voor de komende maanden.

Tegen december zou de Fed haar steun kunnen afbouwen en een renteverhoging in het vooruitzicht kunnen stellen, terwijl andere centrale banken hun eigen steunmaatregelen zullen laten uitdoven.

Dat is ook het moment waarop de eurozone hoogstwaarschijnlijk zal bespreken hoe háar stimuleringsprogramma moet evolueren. “Met een andere vorm van obligatieaankopen als waarschijnlijke uitkomst om de aanhoudende economische zwakte van de regio te bestrijden”, schrijft Bloomberg.

“De ECB verwacht dat de problemen van voor de pandemie nog wel even zullen aanhouden”

“De ECB verwacht dat de problemen van voor de pandemie nog wel even zullen aanhouden, dus ze moeten veel voorzichtiger zijn met het weghalen van de punchschaal”, zegt Neville Hill, Europees hoofdeconoom bij Credit Suisse in Londen. “Het zal veel langzamer gaan dan de Fed of de Bank of England.”

Hoewel de inflatie in de eurozone ook is aangewakkerd door de wereldwijde kostendruk, blijven de beleidsmakers optimistischer dan hun tegenhangers. De eigen prognoses van de ECB gaan uit van een onderbesteding van haar doelstelling van 2 procent gedurende de prognoseperiode.

Tapering

Daarentegen hebben verschillende beleidsmakers van de Fed de snelle prijsstijgingen aangevoerd als reden om volgend jaar al te beginnen met renteverhogingen. Tapering zou al bij de volgende vergadering in november het zwaartepunt zijn, vertelde voorzitter Jerome Powell woensdag.

“De Amerikaanse economie heeft geen grote hoeveelheden liquiditeit meer nodig”, laat Paul Donovan, hoofdeconoom bij UBS Group, optekenen door Bloomberg. “Er is bijna een gevoel van opluchting dat de Fed ermee doorgaat en weer overgaat tot de orde van de dag.”

Ter vergelijking: “bij de ECB zit het beleid muurvast”, schrijft Bloomberg. In een vrijdag gepubliceerd interview met CNBC herhaalde president Christine Lagarde haar standpunt: “the lady’s not for tapering”.

De situatie is vergelijkbaar voor haar regionale pendanten. Zo onthulde de Zweedse Riksbank dinsdag dat ze in de nabije toekomst geen renteverhoging voorziet. De Zwitserse Nationale Bank blijft het laagste rentarief van alle centrale banken hanteren: -0,75%.

En Europa’s fellow policy traveler, de Bank of Japan, hield deze week vast aan zijn eigen stimuleringsmaatregelen. 

“Allebei in dezelfde richting, maar met een verschillende snelheid”

Madis Muller, lid van de Raad van Bestuur van de ECB, zei deze week dat hij en zijn collega’s zullen praten over het opvoeren van de reguliere activa-aankopen zodra hun noodstimulans van het pandemietijdperk ten einde loopt. Een van de opties zou zijn om het pre-crisisplan uit te breiden tot boven het huidige niveau van 20 miljard euro (23 miljard dollar), hoewel een dergelijke verhoging geenszins gegarandeerd is, zei hij.

Ondanks deze vooruitzichten op aanhoudende stimulering meent Holger Schmieding, de in Londen gevestigde hoofdeconoom van Berenberg, dat de eurozone niet volledig afwijkt van de rest van de wereld, ook al lijkt er nu een beleidskloof te bestaan. “Ze bewegen allebei in dezelfde richting,” zei hij. “Maar met een verschillende snelheid.”

Lees ook:

(bzg)

Meer