Biden zet bouw van ‘de Muur’ stop

De constructie van de door president Trump beloofde ‘big beautiful wall’ aan de Amerikaans-Mexicaanse grens zal na 20 januari worden stopgezet. President-elect Joe Biden heeft geen plannen om de bestaande muur af te breken, maar beloofde al tijdens de campagne er geen energie meer aan te verspillen. Mexico zou voor de muur betalen, maar dat is nooit gebeurd. Dat ze dat toch zouden hebben gedaan aan de hand van invoerheffingen is gewoon een leugen.

De voorbije 4 jaar heeft Trump zo’n 640 kilometer muur laten vernieuwen en versterken. Dat gebeurde op plekken waar ook daarvoor al enige vorm van afrastering bestond. Slechts op een kleine 20 kilometer was dat niet het geval.

Volgens cijfers van Homeland Security zou nog eens 335 kilometer muur onder constructie zijn. Ook tijdens de pandemie ging de bouw gewoon door. In totaal zou nu 34 procent van de 3.126 kilometer lange grens over een muur of een hek beschikken. Goed voor een half miljoen ton staal en 610 kubieke meter beton.

Trump en zijn aanhangers hoopten met de muur illegalen en smokkelaars te ontmoedigen om de grens over te steken. Maar nu hij straks het Witte Huis verlaat lijkt de afwerking van Trumps plannen geen prioriteit voor de Republikeinen in het Huis en de Senaat. Net als dat nooit het geval was toen de Republikeinen onder Obama het Congres in handen hadden.

‘Niet de indruk wekken dat Democraten voor ‘open grenzen’ zijn’

Biden wil de veiligheid aan de grens verbeteren door een betere screening aan de grenspost. Verder wil hij investeren in surveillancetechnologie en samenwerking met Mexico en Centraal-Amerikaanse landen.

Toch zijn de Democraten er zich van bewust dat de grens een probleem blijft en ze zeker niet de indruk moeten wekken voor ‘open grenzen’ te zijn. Criminele bendes volgen de politieke gebeurtenissen op de voet. Elke indicatie dat de aandacht voor de grens verslapt, zal onvermijdelijk tot meer drugs en meer mensenhandel leiden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20