Regering Trump bouwde exact zero meter van de beloofde muur

De regering Trump heeft in de 30 maanden sinds president Trump aan de macht kwam niet één meter van de tijdens de campagne beloofde muur gebouwd aan de grens tussen de VS en Mexico. Tot nog toe repareerde men enkel bestaande hekken, die aan vervanging toe waren.

Het nieuws werd vorige week bevestigd door de U.S. Customs and Border Protection, het federale agentschap dat bevoegd is voor de bescherming van de grens.

Volgens het agentschap werden ruim 80 kilometer aan stalen paal-afrasteringen neergezet met geld dat daarvoor was gereserveerd in de budgetten van 2017 en 2018. Maar hoewel de financiering bedoeld was om verouderde hekken te vervangen en om barrières te plaatsen waar er eerder geen waren, werden enkel de vervangingsprojecten voltooid. De projecten om gebieden zonder omheining te beveiligen zijn nog niet voltooid.

In de twee en een half jaar dat Donald Trump aan de macht is, heeft zijn regering gemiddeld 2,7 km hekken per maand geïnstalleerd. Weliswaar niets daarvan in gebieden waar voorheen geen bescherming bestond.

Volgens ingewijden is het makkelijker om vervangingswerken te voltooien dan nieuwe stukken muur neer te zetten. Het proces om de nodige milieu- en bestemmingsvergunningen te krijgen voor vervangingswerken is een pak eenvoudiger dan de papiermolen die nodig is om nieuwe hekken te plaatsen. Volgens dezelfde bronnen “wordt het muurproject zo snel als mogelijk afgehandeld. Het grootste obstakel daarbij is de belemmering door advocaten van de Democraten”.

Border wall

Cesar Rodriguez/Bloomberg via Getty Images

“Finish the Wall”

Ondanks dat er dus weinig of geen vooruitgang in het muurproject zit, heeft Trump zijn administratie al meermaals gefeliciteerd met de stand van zaken. Tijdens een verkiezingsrally begin dit jaar in het Texaanse El Paso begon de menigte op een gegeven moment ‘Build the Wall’ te scanderen, waarop Trump antwoordde dat ze “Finish the Wall” moesten roepen. “Jullie bedoelen ‘maak die muur af’, want er is al veel van gebouwd”. Concrete cijfers over de stand van zaken gaf Trump echter niet.

Toch houdt de regering Trump vol dat men grote delen van de nieuwe muur zal afwerken tegen het einde van Trumps eerste ambtstermijn. Volgens officials van het Amerikaanse leger zal tegen november 2020 ruim 720 kilometer extra muur zijn bijgebouwd.

Wachten op uitspraak Hooggerechtshof

Ondertussen loopt ook een rechtszaak tegen de regering Trump. Die heeft 6,6 miljard dollar uit het budget van het leger gereserveerd voor de bouw van de muur. Maar het 9e Circuit Court of Appeals heeft het plan van het Witte Huis tot nader order geblokkeerd. Het ministerie van Justitie heeft het Hooggerechtshof daarop gevraagd de uitspraak van de lagere rechtbank te evalueren. Verwacht wordt dat het Hooggerechtshof snel uitspraak zal doen.

De grens tussen de VS en Mexico is ongeveer 3.200 km lang. Ruim 1.100 km daarvan is van een soort barrière voorzien, als gevolg van de Secure Fence Act, die door het Congres werd goedgekeurd ten tijde van de regering van George W. Bush. 640 km daarvan zijn hekken die vergelijkbaar zijn met de geplande nieuwe muur, alleen zijn die hekken korter. De overige 460 km zijn stalen balken. Die zijn elkaar bevestigd om te voorkomen dat wagens de grens kunnen oversteken. Het vier meter hoge hek voorkomt echter niet dat mensen oversteken.