Einde van de Amerikaanse renteverhogingen in zicht? Bestuursleden van de Federal Reserve temperen verwachtingen: “We zullen de rente blijven optrekken”

De beleggers waren woensdag door het dolle heen toen het Amerikaanse ministerie van Arbeid het inflatierapport deelde. Daaruit bleek dat de inflatie minder snel is gestegen dan verwacht. Beleggers verwachten nu dat de Federal Reserve de komende maanden minder hard aan de handrem zal trekken. Enkele Fed-bestuurders temperen die hoopvolle vooruitzichten. “We zullen de rente blijven verhogen”, klinkt het.

Het leven in de Verenigde Staten is in juli 8,5 procent (op jaarbasis) duurder geworden. Daarmee ligt het inflatiecijfer lager dan in juni. Toen is de levensduurte gestegen met 9,1 procent. Dat is dan ook een eerste, zij het weliswaar voorzichtig, signaal dat de inflatiepiek aan de overkant van de Atlantische Oceaan achter ons ligt. Sommige economen, waaronder die van Bloomberg, waarschuwen dat de storm nog niet is gaan liggen. Er wordt gezegd dat de kerninflatie, zonder voeding en energie, de komende maanden nog verder kan stijgen. Die kwam vorige maand uit op 5,9 procent.

Hoe dan ook was het beter dan verwachte inflatiecijfer voldoende om de beleggers in extase te brengen. De Nasdaq kon zelfs uit de berenmarkt klauteren. De techindex schoot 2,9 procent hoger en brak daardoor door de grens van 12.755 punten – 20 procent hoger dan het jongste dieptepunt.

Fed-bestuursleden temperen verwachtingen

Enkele bestuursleden van de Federal Reserve temperen weliswaar de verwachtingen. Neel Kashkari, voorzitter van de Federal Reserve Bank van Minneapolis, zei tijdens een toespraak op het Aspen Ideas Festival dat het voor de Amerikaanse centrale bank nog veel te vroeg is om de overwinning op de inflatie uit te roepen. “Ik heb niets gezien dat verandering brengt in de noodzaak om de beleidsrente van de Fed te verhogen tot 3,9 procent tegen het einde van het jaar en tot 4,4 procent tegen het einde van 2023”, klinkt het.

“Het meest geloofwaardige scenario voor mij is dat wij de rente tot op zekere hoogte zullen verhogen. Eenmaal dat we dat punt bereikt hebben, zullen wij wachten tot wij ervan overtuigd zijn dat de inflatie weer op weg is naar 2 procent alvorens we overwegen om de rente te verlagen”, voegde hij er nog aan toe.

Duif wordt havik

Dat is een opvallende uitspraak voor een bestuurslid die tot voor kort als een duif werd beschouwd. Duiven zijn voorstander van een soepel geldbeleid. Meer zelfs, de oproep om de rente op te trekken tot de bovenvermelde niveaus maakt van Kashkari net één van meest havikachtige Fed-bestuursleden (lees: voorstander van een strakker geldbeleid).

Mary Daly, voorzitter van de Federal Reserve Bank van San Francisco, waarschuwt in een interview met de Financial Times eveneens dat het veel te vroeg is om te spreken van versoepelingen. Haar voorkeur gaat uit naar een renteverhoging met 50 basispunten in september, maar ze sluit een evenaring van de jongste twee beleidsbeslissingen, namelijk een verhoging met 75 basispunten, niet uit. “Het inflatierapport zorgt voor wat opluchting bij de consumenten en ondernemingen, maar de inflatie blijft veel te hoog en komt niet in de buurt van onze doelstelling”, klinkt het. De Federal Reserve streeft naar een geldontwaarding van gemiddeld 2 procent.

Charles Evans, voorzitter van de Federal Reserve Bank van Chicago, zegt dan weer dat het vertragen van de inflatie de eerste “positieve” lezing van de prijsdruk was sinds de Amerikaanse centrale bank het beleid begon te verkrappen, hoewel hij aangeeft dat de Federal Reserve nog heel wat werk voor de boeg heeft.

(kg)

Meer
Beleggen
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Laurens Bouckaert, Niels Saelens en Emmanuel Vanbrussel
Meer Beleggen
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20