Berlijn wil open air-feestjes in parken en op pleinen om de clubscene nieuw leven in te blazen

De Berlijnse senaat wil nachtclubs de mogelijkheid geven om feestjes te organiseren in open lucht. Zo wil de stad de noodlijdende clubscene ademruimte geven, en de eigen economie opnieuw aanzwengelen.

Voor de pandemie het feest verstoorde stond Berlijn bekend voor het non-stop nachtleven. Eindeloze raves in een onbekrompen atmosfeer op unieke locaties: het nachtleven betekent voor Berlijners en voor de toeristen een geestverruimende ontsnapping uit de dagelijkse sleur. 

Voor de stad is het ook economisch enorm van belang. Massa’s toeristen trekken naar de Duitse hoofdstad om volledige weekends op de dansvloer te spenderen. 

Economisch van belang

In de culturele sector van Berlijn is alles grotendeels opnieuw zoals het was: musea, theaters, cinema’s en operahuizen zijn allemaal opnieuw open. Behalve de nachtclubs, die zijn nog gesloten. En dat zal waarschijnlijk zo blijven tot het einde van het jaar: grote bijeenkomsten zijn nog steeds verboden, zeker binnenshuis.

De werkloosheidsgraad in de stad liet de voorbije maanden de sterkste stijging van heel Duitsland optekenen. Hotels rapporteren 80 tot 90 procent leegstand. Volgens het Duitse mediakanaal Deutsche Welle is het aantal bezoekers in geen enkele andere Europese stad zo dramatisch gedaald. 

Volgens een studie van de Berlijnse overheid (Berlijn is ook een Duitse deelstaat) telt de stad 250 nachtclubs die samen zo’n 15.000 mensen tewerkstellen. Ze genereren 150 miljoen euro omzet per jaar, en lokken jaarlijks 3 miljoen toeristen naar de stad. Berlijn heeft baat bij zijn imago als een ‘party-hoofdstad’. 

Open air 

Daarom wil de Berlijnse senaat het feest terug op gang brengen. De minister van economie van de stad, Ramona Pop, vraagt aan de districten om geschikte buitenlocaties te zoeken om feestjes te organiseren. In een officieel communiqué dat ze naar alle districten stuurde vraagt ze om parken, straten, pleinen en open sportarena’s ter beschikking te stellen. 

‘Berlijn mist zijn diverse clubscene. Clubs en bars hebben het economisch zeer zwaar tijdens de coronacrisis. Daarom willen we, naast het verlenen van directe steun, voor de clubs en Berlijners legale mogelijkheden creëren om in de openbare ruimte te feesten’, liet de minister optekenen in de lokale krant Berliner Morgenpost.  ‘Op deze manier kunnen legale feestjes worden georganiseerd, op een professionele manier in overeenstemming met de coronamaatregelen.’

Illegale raves en vandalisme

De zet van het stadsbestuur wordt gezien als een reactie op onrust in andere steden Stuttgart en Frankfurt. Daar zijn jonge dronken nachtraven de voorbije weken verschillende keren in aanvaring gekomen met de politie. In Stuttgart liep de situatie volledig uit de hand en werden er zelfs winkels geplunderd. 

Ook in en rond Berlijn vonden er de afgelopen weken illegale raves plaats. De stad heeft al 30 miljoen euro ter beschikking gesteld voor culturele organisaties om de coronashock te helpen verwerken. Het ministerie van Cultuur heeft beloofd dat bedrag de komende twee maanden te verdubbelen. Bekende technoclubs zoals About Blank, Kater Blau en Tresor hebben gemiddeld 81.000 euro ontvangen om te voorkomen dat ze failliet gaan.

Meer