Belgische start-up NGRAVE werpt zich op als beschermheer van cryptobeleggers: ‘Bestaande wallets werken simplistisch’

Over enkele weken lanceert de Belgische start-up NGRAVE zijn nieuwe en superveilige cryptocurrencywallet, de NGRAVE Zero. Volgens het bedrijf zijn cryptomunten nooit veiliger dan op het apparaatje, ter grootte van een iPhone 5. ‘De meeste bestaande portefeuilles zijn nogal simplistisch opgebouwd. De onze niet’, klinkt het stellig.

Xavier Hendrickx, Ruben Merre en Edouard Vanham. – @redaizo

In april 2018 zag NGRAVE het levenslicht, onder impuls van Xavier Hendrickx, Edouard Vanham en Ruben Merre. Die laatste is ondertussen CEO van het bedrijfje en kan met één zin het belang van hun NGRAVE Zero in de verf zetten. ‘Iedereen die over cryptocurrency beschikt, zal het wel herkennen. Elke keer als je je aanmeldt op de account van je exchange, spookt het even door je hoofd: ‘zullen ze er nog staan?’ Vanuit die bezorgdheid is ons idee ontstaan’, legt Merre, handelsingenieur van opleiding, uit.

Gestolen cryptocurrency

De problematiek is wijdverspreid. Alleen al in de eerste negen maanden van 2019 is er voor 3,9 miljard euro aan virtuele munten gestolen, blijkt uit cijfers van de Amerikaanse sectorspecialist CipherTrace. Een stevige stijging tegenover 2018, toen men het bedrag op 2,2 miljard euro raamde. Maar hoe komt dat eigenlijk? ‘Wel, wie cryptomunten bezit, heeft een publieke en een private sleutel. Die eerste moet je zien als het adres van je cryptocurrency, die tweede is eigenlijk het wachtwoord van je munten’, vertelt Merre.

‘De private key is een uniek stukje computercode en dat is op zich veilig, maar je moet die gegevens ook veilig kunnen genereren en bewaren’, stelt Merre. Een mogelijkheid is om de code op een blad papier te schrijven, al is dat document niet waterdicht, brandveilig of bestand tegen verlies. ‘Veel cryptobeleggers doen daarom een beroep op exchanges, online platformen die de sleutels – én je cryptocurrency – beheren. Het hoeft dus geen betoog dat ze gegeerde doelwitten van hackers zijn. Eens gekraakt, kunnen die zo aan de haal met de cryptomunten’, zegt de NGRAVE-CEO.

100 procent offline

Daaraan wil NGRAVE met zijn Zero verhelpen. ‘Onze oplossing is 100 procent offline en maakt dus op geen enkel moment verbinding met het internet. De andere oplossingen die op de markt zijn, lijken op een soort usb-stick om in de computer te steken. Ook hier ben je opnieuw een prooi voor hackers’, zegt hij. Om transacties op te zetten, heeft Zero geen internetconnectie nodig. Het toestel genereert – via een touchscreen – een QR-code, die de gebruiker via een smartphoneapplicatie kan inscannen. Als de app aangevallen wordt, blijft de private sleutel buiten beeld.

‘We wilden over alle risico’s nadenken. Wat als de belegger ons toestel kwijtraakt? Of plots sterft?’

Ruben Merre, CEO van Ngrave

Het trio, dat samenwerkt met onderzoekscentrum Imec en de KU Leuven, is ervan overtuigd het meest veilige systeem in handen te hebben. ‘We hebben de denkoefening zelfs doorgetrokken. Wat als de belegger ons apparaat kwijtraakt? Of plots sterft?’ De oplossing ligt in twee roestvrije stalen platen, die als een back-upsysteem fungeren. Enkel als de twee delen in elkaar geklikt zijn, is de sleutel leesbaar. ‘Hoewel wij de platen bezorgen, kunnen wij zelf nooit de sleutel achterhalen. De gebruiker moet zelf de code graveren in de onderste plaat, met behulp van de bovenste.’

Het back-upsysteem van NGRAVE.

Voorverkoop

Blijft dan toch het probleem overeind dat de platen verloren kunnen gaan? ‘Dat klopt. De unieke bovenste plaat kunnen wij opnieuw bezorgen, maar de onderste plaat is de volledige verantwoordelijkheid van de gebruiker. Daarom raden we aan om twee onderste platen te kopen en ze beide te graveren via de bovenste plaat’, gaat Merre verder.

Concreet wil NGRAVE zijn Zero eind maart of begin april klaar hebben. Daarna start een heuse promotiecampagne, waarbij het bedrijf verschillende beurzen aandoet. Zo zal NGRAVE ook terug te vinden zijn op The Bitcoin Reformation, op 24 en 25 april in de Zuiderkroon in Antwerpen. Over de richtprijs willen de initiatiefnemers nog niks lossen. ‘Die maken we begin april bekend, wanneer ook onze voorverkoop begint’, klinkt het.

Meer