Belgische kaasboer voorziet ruimte met topkazen van bij ons

De OG Kristal en de Old Farmdale, twee Goudse kazen met een Belgisch recept, worden geproduceerd door kaasboer ’t Groendal in Rumbeke en kwamen door Kaasraffineurs Van Tricht, ja u leest het goed, in de ruimte terecht.

Kaasraffineurs Van Tricht, een Antwerps bedrijf dat al bestaat sinds 1970, levert kazen aan onder andere restaurants in België zelf, maar exporteert ze ook naar het buitenland. Twee kazen van kaasboer ’t Groendal in Rumbeke kwamen zo terecht in een kaaswinkel in Houston.

Amerikaanse interesse

Frederic Van Tricht, zaakvoerder van Kaasraffineurs Van Tricht legt uit hoe dat gebeurde: ‘Als wij naar internationale beurzen gingen, merkten wij steeds dat daar heel mooie kazen aanwezig waren, maar eigenlijk veel te weinig Belgische. Wetende dat wij zoveel contacten met Belgische kaasmakers hebben die fantastische producten maken, wilden we die gaan promoten in het buitenland.’ Van Tricht is zo standen gaan nemen op beurzen om Belgische kazen te vertegenwoordigen. Daar hoorden onder andere de kazen van ’t Groendal ook bij.

‘We hebben daar toen een klant voor gevonden in New York: Columbia Cheese, een Amerikaanse kaasimporteur. Zij proberen uit verschillende landen de meest speciale en unieke kazen te halen. Een van hun klanten is Houston Dairymaids,’ verduidelijkt Van Tricht. De Amerikaanse astronaute Shannon Walker is klant bij de winkel in het gelijknamige Houston, de thuisbasis van de Amerikaanse ruimtevaart. Zo vertrok de OG Kristal, een van de twee Belgische kazen, in November al naar het ISS.

Van mislukking naar topproduct

‘Blijkbaar mogen astronauten een bucketlist maken met dingen die ze graag meenemen als ze naar de ruimte gaan. Ze blijven daar tenslotte vaak 200 dagen. Zij koos de twee kazen van ’t Groendal: de OG Kristal en de Old Farmdale,’ zegt Van Tricht. Natuurlijk worden producten die naar boven gaan volledig gescreend met strenge veiligheidsvoorschriften. Al heeft Van Tricht daar niets mee te maken. Hij vertelt: ‘Blijkbaar had NASA een redelijk grote hoeveelheid kaas besteld die honderd procent zuiver moet zijn en waar niets mis mee mag zijn. Achteraf is het natuurlijk leuk voor ons en de kaasmaker om te horen dat de producten 200 procent in orde zijn, dat geeft een zekerheid.’

De OG Kristal, een kaas met een rijpingsduur van een kleine twee jaar, was oorspronkelijk allesbehalve een succes. ‘Johan (zaakvoerder van ’t Groendal, red.) is een kaasmaker die heel graag experimenteert. Hij had iets veranderd aan het recept van zijn kaas. Toen hij die proefde om te verkopen als belegen kaas, was die helemaal niet volmaakt qua smaak en structuur. Hij wou natuurlijk niets verkopen waar hij niet achterstond. Gelukkig wou hij die ook niet weggooien en heeft hij gekeken naar hoe de OG Kristal verouderde. Die bleek dus ontzettend mooi te evolueren tot een oude en romige kaas’, besluit Van Tricht.

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20