Franse bevolking moet opnieuw vaker kaas op het menu zetten

De Franse bevolking moet dringend meer kaas consumeren. Sinds de uitbraak van de coronapandemie is de verkoop van Franse kazen met 60 procent gedaald. Dat zegt het Franse Centre National Interprofessionnel de l’Economie Laitière (Cneil), dat voor de promotie van het product de actie Fromagissons heeft opgezet.

‘De coronacrisis dreigt de producenten van traditionele kazen in grote moeilijkheden te brengen,’ benadrukt de organisatie. ‘Door de quarantaine kiest de bevolking vaak voor basisvoeding. Dat gaat ten koste van genotsproducten zoals speciale kazen. Bovendien zijn ook de meeste distributiekanalen van de sector gesloten.’

Solidariteit

‘Om het hoofd boven water te houden, proberen veel melkveehouders over te schakelen op boter, room en melk,’ aldus het Cneil. ‘De kaasconsumptie daalt en daarmee lopen veel producenten en bedrijven in heel Frankrijk gevaar. De zuivelindustrie roept de bevolking op zich solidair te tonen met de kaasproducenten.’

‘Een aanzienlijk aantal producenten en verwerkingsbedrijven, vaak kleine bedrijven, zien hun situatie snel verslechteren,’ waarschuwt de organisatie nog. ‘Mogelijk zullen duizenden tonnen kaas moeten worden weggegooid.’

Volgens Damien Lacombe, voorzitter van het zuivelcollectief Société de Diffusion Internationale Agro-Alimentaire (Sodiaal), dreigt de situatie voor vele producenten bijzonder kritiek te worden. Een snelle toename van het verbruik is volgens hem dan ook cruciaal. Lacombe voegt eraan toe dat de sector de Franse regering inmiddels om steun heeft gevraagd.

Ook in Italië hebben de kaasboeren al de noodklok geluid. In Salerno hebben de kaasproducenten speciale waardebons gelanceerd. Daarmee kunnen consumenten een voorraad kaas kopen die nog gedurende enkele tijd moet rijpen.

Hierdoor krijgen de producenten toegang tot de nodige financiële middelen om de probleemperiode te overbruggen. De consument kan zijn bestelling over enkele maanden, wanneer de crisis is opgelost, bij de kaasboeren ophalen.

Frieten

In Groot-Brittannië wordt eveneens gewaarschuwd voor het verdwijnen van honderden kleine veeboeren en ambachtelijke kaasmakers. Door de sluiting van de Britse restaurants hebben die producenten immers tot 90 procent van hun inkomsten verloren.

In de Britse supermarkten zijn vooral kazen van industriële producenten te koop. ‘Door de crisis dreigen een aantal klassieke Engelse kazen te zullen verdwijnen,’ aldus de sector.

In België heeft Belgapom, de sectorfederatie van de aardappelindustrie, eerder al gevraagd dat de consumenten twee keer per week frieten op het menu zouden zetten. ‘Anders dreigen immers grote voorraden aardappelen te moeten worden vernietigd,’ aldus de organisatie.

Meer