Toenemende zorgen om Belgisch begrotingstekort: ‘Nog steeds tekort van 26 miljard euro in 2025’

De situatie rond de Belgische overheidsfinanciën is ‘bijzonder zorgwekkend’, zegt het Planbureau dinsdag bij de presentatie van zijn vooruitzichten voor de periode 2020-2025.

Met het systeem van tijdelijke werkloosheid, de wildgroei aan steunmaatregelen om de economie uit het slop te helpen én de minderinkomsten voor de fiscus zijn de overheidsfinanciën nog kwetsbaarder geworden. Waar het begrotingstekort voor de coronacrisis al niet te ontkennen viel, stevent ons land nu in 2020 af op een historisch tekort. De raming bedraagt 47,5 miljard euro of 11 procent van het bruto binnenlands product.

En het blijft helaas niet bij pessimistische ramingen voor dit jaar alleen. Tegen 2025 zal er nog altijd een tekort van ongeveer 26 miljard euro bestaan. Dat komt overeen met 5 procent van het bruto binnenlands product. Het valt nog te bezien hoe dat te rijmen valt met de begrotingsregels van de Europese Unie. Eind maart maakte Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen bekend dat de vaste norm van 3 procent even losgelaten wordt, maar het is onduidelijk voor hoelang.

Iets positiever is het nieuws rond de overheidsschuld, die dit jaar met 20 procentpunten toeneemt tot 120 procent. Hoewel de schuldgraad – na een lichte daling in 2021 en 2022 – opnieuw zal stijgen, ziet het Planbureau voorlopig geen risico op een ontsporende schuldgraad. Dat heeft te maken met de lage rentevoeten.

Lees ook: Fiscaal expert Michel Maus over de impact van corona op de begroting: ‘Het is alsof de kip met de gouden eieren in de Wetstraat rondloopt’

Meer