‘Mogelijk 1 miljoen Belgen in tijdelijke werkloosheid’

We gaan in de buurt komen van 1 miljoen Belgen in tijdelijke werkloosheid. Dat zei minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) donderdagavond in VTM NIEUWS. Momenteel staat de teller op 500.000.

Heel wat bedrijven sluiten tijdelijk de deuren door de strikte maatregelen rond het coronavirus. Tijdelijke of technische werkloosheid is op korte tijd sterk opgelopen. De minister van Werk verwacht dat we in de buurt van 1 miljoen gaan uitkomen. Om dat snel te kunnen verwerken, gaan we de procedure vereenvoudigen, zei Muylle. ‘Een aanvraag voor tijdelijke werkloosheid zal automatisch worden omgezet, dat gaat geen drie of vier weken meer duren.’

De minister verwacht dat tot de paasvakantie alvast 1 miljard euro zal moeten worden uitgetrokken. Ook voor de overbruggingsmaatregelen rond zelfstandigen is een gelijkaardig bedrag vooropgesteld.

Muylle wil voorts met de voedingsindustrie gaan samenzitten om te kijken of er een oplossing is voor verse voeding, ‘om te zien of we een correcte prijs kunnen aanbieden’. ‘Bijvoorbeeld een prijsverlaging zonder een grote aankondiging van kortingen.’ De minister wil zo vermijden dat vers voedsel verloren gaat.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20