België wil helpen Oekraïense soldaten te trainen

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) zit momenteel op een Europees overleg in Praag, waar Europees buitenlandchef Josep Borrell gisteren een EU-trainingsmissie voor Oekraïense soldaten op tafel legde.

België is bereid te helpen, net zoals het ook in Mali een vijftiental militairen levert. België organiseerde een tijdje terug al een trainingsmissie voor Oekraïne. Toen leidden ze soldaten op om onderwaterdrones te besturen om mijnen onschadelijk te maken.

Sovjet vervangen door NAVO

De Europese trainingsmissie moet er snel komen: Oekraïne zou in het tegenoffensief zijn gegaan in het zuiden van het land, en doet daarbij steeds meer een beroep op moderner NAVO-materiaal. De eigen, verouderde Sovjet-stock is grotendeels vernield in de strijd.

Dat modern materiaal zorgt ervoor dat vechten tegen Rusland net iets makkelijker gaat, maar de keerzijde van de medaille: de Oekraïense soldaten moeten wel leren werken met de nieuwe wapens en voertuigen. Kiev zelf vraagt specifiek om trainingen voor ontmijners, snipers, officieren en medisch personeel. In eerste instantie kan de missie plaatsvinden in een buurland van Oekraïne, later misschien in het land zelf

Landmijnen

Verschillende landen, waaronder de VS, het Verenigd Koninkrijk en Polen organiseren al trainingsmissies. Nederland stuurde al 90 militairen naar het VK, Denemarken helpt ook mee. Ook Colombia toonde zich solidair met de Oekraïners, en besloot soldaten op te leiden om landmijnen te verwijderen. Zelf heeft het daar, na 60 jaar conflict met de FARC-rebellenbeweging, jammer genoeg voldoende ervaring mee. Sinds 1990 vielen in het land 2.342 doden en tienduizend gewonden door de mijnen.

De vraag is of de missie nog wel nut heeft: andere landen zijn al maanden bezig met Oekraïense troepen op te leiden, en het land kan er nu moeilijk nog enkele duizenden extra ‘kwijtspelen’ aan trainingsmissies. Sven Biscop, professor aan de UGent, liet in L’Echo optekenen dat de Europese missie “een beetje laat” komt. “Dat had meer impact na de Russische annexatie in 2014. Nu hebben de VS alles al voorzien.”

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.