Oekraïense soldaten krijgen training in Verenigd Koninkrijk

Boris Johnson heeft zelf aangekondigd dat Oekraïense soldaten momenteel in het Verenigd Koninkrijk trainen om Russische troepen af te weren. Hij beschouwde dit echter niet als een “escalatie” in het conflict.

Op donderdag onthulde Boris Johnson dat tientallen Oekraïense soldaten in het Verenigd Koninkrijk worden opgeleid. Die opleiding dient om de 120 Britse pantservoertuigen te kunnen bedienen, die samen met de soldaten afreizen naar Oekraïne.

Het VK heeft toegezegd 120 pantservoertuigen naar Oekraïne te sturen. 80 daarvan zijn Mastiff-, Husky- en Wolfhound-voertuigen, ontworpen voor gebruik in “gevechts-, gevechtsondersteunende en gevechtsdienstverlenende rollen”. De overige 40 zijn ambulances, gepantserde commandovoertuigen en gevechtsverkenningsvoertuigen.

De Oekraïners hebben “misschien geen eerdere ervaring” met de voertuigen, dus is het “logisch dat ze worden opgeleid om ze zo goed mogelijk te gebruiken”, zei de woordvoerder van Boris Johnson.

“De escalatie is het werk van Poetin”

Zoals the Guardian opmerkt, heeft het Pentagon deze week gezegd dat het Oekraïne tientallen houwitsers – een vorm van lange-afstandsgeschut – en Switchblade anti-tankdrones zal leveren. Ook hier zeiden de Amerikanen dat zij enkele Oekraïners zouden opleiden in het gebruik van een eerste reeks van 18 Amerikaanse houwitsers “buiten het land”.

De Britse en Amerikaanse aankondigingen geven het conflict in Oekraïne ongetwijfeld een nieuwe dimensie, aangezien het Westen tot dusver enkel materieel naar Oekraïne stuurde en Rusland economische sancties oplegde.

Maar voor Boris Johnson is de komst van Oekraïense soldaten naar het Verenigd Koninkrijk geen escalatie. “Wat een escalatie is, zijn de acties van Poetin en zijn regime in Oekraïne. We werken gewoon samen met onze bondgenoten om Oekraïne de beste middelen te geven om zichzelf te verdedigen,” legde zijn woordvoerder uit.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20