Of ze echt zal gaan genieten van de match, eentje tijdens de groepsfase van het WK voetbal in Qatar, is maar de vraag. Want dik tegen de zin in van de Franstalige groenen, gaat de federale regering dan toch een vertegenwoordiger sturen naar dat omstreden WK. Eerst was het plan om enkel de premier Alexander De Croo (Open Vld) en de koning te laten gaan, als België de halve finale zou spelen.
Maar dat was een beetje belachelijk, ook voor de Qatari: de kans dat we die wedstrijd spelen lijkt nihil, zolang iemand als Roberto Martinez (die nooit een platte prijs won) deze nochtans talentrijke ploeg aanstuurt.
- En dus, om toch te vermijden dat België met helemaal niemand zou komen, gaat nu Lahbib. Ze krijgt meteen een opdracht mee van haar collegae in Vivaldi: ze moet een “sterke, duidelijke boodschap” geven aan de Qatari. Of dat enige impact zal hebben is maar de vraag.
- De afgelopen dagen nog verklaarde de ambassadeur van dat land voor het WK dat homo’s “ziek waren in het hoofd” en ‘haram’ waren, of onrein, voor een woordvoerder het bewuste interview met de Duitse ZDF snel onderbrak.
- Eerder was er al enorme kritiek over de manier waarop een mini-staatje als Qatar dat WK ‘won’: de walm van corruptie over die toewijzing was en is enorm. Tel daarbij dan het repressieve, conservatieve regime én de mensonterende omstandigheden waarin de verschillende grote infrastructuurwerken voor het WK doorgingen: duizenden gastarbeiders stierven daarbij.
- Dat alles maakte al dat het afzeggingen regende: geen enkele grote sponsor gaat mee, en de fans blijven massaal weg. In de Vivaldi-coalitie zaten de groenen daarom hoogst ongemakkelijk: moeten we dan niet beter gewoon wegblijven? Dat de Vlaamse regering dat al langer besliste, maakte het er niet simpeler op: Jan Jambon (N-VA) die witter wast dan de paars-groene federale ploeg?
Waar het echt om gaat: Gas, gas, gas.
- In België was er ook stevige politieke tegendruk, achter de schermen: het groot bouwbedrijf Besix, dat er een aantal voetbaltempels bouwde, en nauwe banden met de MR onderhoudt, had er alle belang bij dat er politici opdoken in Qatar.
- Maar de echte doorslaggevende factor is veel simpeler: gas. Nu Rusland is weggevallen, is Qatar de hofleverancier bij uitstek, zeker via de haven van Zeebrugge, om vloeibaar gas aan België en zo aan West-Europa te leveren. Dat hebben onze buurlanden en andere Europese deelnemers aan het WK ook begrepen: zij sturen allemaal regeringsdelegaties. België kon dus moeilijk anders.
- “Qatar is ook één van onze belangrijkste gasleveranciers. Bovendien konden we op het land rekenen toen we onze mensen uit Afghanistan moesten repatriëren na de machtsovername door de Taliban, ruim een jaar geleden”, zo verdedigt Lahbib de beslissing aan Belga.
- Op Twitter kreeg ze alvast steun van Sammy Mahdi (cd&v) die zich in deze discussie wél moeide, en daarbij de Vlaamse regering nog eens een sneer gaf: “Gasleverancier? Geen probleem! Jambon die een zakenrondje doet in Dubai (lees Human Rights rapport van Dubai gerust eens na)? Geen probleem! Nu dagenlang roepen dat het een schande is, het is o zo hypocriet.”
- Eerder had Theo Francken (N-VA) al heel cynisch gereageerd op het nieuws van Lahbib: “Haar bezoek aan de Krim was de oefeninterland.” Lahbib reisde in 2021 als journaliste voor de RTBF naar de door Rusland bezette Krim. Na een gesprek met de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken op de VN-top in New York werd de zaak volgens Lahbib afgesloten.
- Maar ook in eigen regeringskringen van Vivaldi klinkt vanmorgen nog wat kritiek: “Die beslissing verbaast me toch, ik neem er akte van. Ik wist niet dat wij ook aan voetbaldiplomatie deden, maar okay”, zo stelde collega-minister Zakia Khattabi, vanmorgen op de RTL.
Wat overigens ook mag verbazen: de Belgische voetbalbond wil het contract van Roberto Martinez opnieuw verlengen, nog voor het WK. Deelnemen is belangrijker dan winnen, zeker?