Netflix stelt onthullende documentaire ‘FIFA Uncovered’ voor rond fraude, Sepp Blatter en WK in Qatar

Met het wereldkampioenschap voetbal in Qatar voor de deur komt er een einde aan een heel woelige periode voor de Wereldvoetbalbond FIFA. De toekenning van dat WK, net als het WK in Rusland in 2018, is namelijk heel omstreden. Zo werden veel topmannen binnen de FIFA veroordeeld voor omkoping en fraude. Over die zaak maakte Netflix nu een documentairereeks die binnenkort zal verschijnen en waarvan nu een eerste trailer is.

In december 2010 maakte toenmalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter bekend welke landen het wereldkampioenschap voetbal mochten organiseren in 2018 en 2022. Voor die eerste editie haalde Rusland het in een stemming van Portugal/Spanje, België/Nederland en Engeland. Voor de aankomende editie won Qatar, voor de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Japan en Australië.

Omkoping

Dat die twee landen, met een bedenkelijke reputatie op het vlak van mensenrechten, het haalden, werd toen al door velen als verdacht gezien. Vooral de keuze voor Qatar, een land dat zich nog nooit had weten te plaatsen voor een WK, was meteen omstreden.

Het bleef echter niet bij geruchten, want in de jaren die volgden kwamen steeds meer bewijzen en getuigen naar voren die het vermoeden van omkoping binnen de FIFA bevestigden. Dat alles zorgde ervoor dat de Amerikaanse FBI in 2015 veertien mensen, waarvan negen met connecties bij de FIFA, aanklaagde op verdenking van omkoperij, afpersing en het witwassen in een periode van meerdere jaren.

Sepp Blatter

Meteen werd ook het vertrek van Sepp Blatter als voorzitter geëist. Die negeerde dat echter en werd kort daarna zelfs herverkozen als voorzitter, een functie die hij al sinds 1998 uitoefende. Enkele dagen later plooide Blatter toch voor de druk en nam hij ontslag. In mei 2016 werd duidelijk dat hij en Jerome Valcke, de voormalig secretaris-generaal van de FIFA, en Markus Kattner, die financieel directeur was van de FIFA, zich in totaal voor 72 miljoen euro zouden verrijkt hebben via hun bestuursfunctie binnen de Wereldvoetbalbond.

Dat alles en nog zoveel meer leek Netflix meer dan voldoende stof voor een diepgaande docureeks. FIFA Uncovered bestaat uit vier afleveringen die vanaf 9 november 2022 te zien zijn.

Bekijk de trailer van FIFA: Uncovered:

FIFA: Uncovered verschijnt op 9 november op Netflix. Zoek je ondertussen iets anders om te bekijken? Check dan onze lijst met de 50 beste series op Netflix!

Meer