Verenigd Koninkrijk dreigt met juridische stappen tegen Abramovich over verkoop Chelsea voor 2,5 miljard pond


Key takeaways

  • De Britse regering dreigt met juridische stappen tegen Roman Abramovich over de opbrengst van de verkoop van Chelsea ter waarde van 2,5 miljard pond.
  • Het geld is bevroren op een Britse bankrekening vanwege sancties die aan Abramovich zijn opgelegd na de invasie van Rusland in Oekraïne.
  • De Britse regering staat erop dat het geld alleen naar Oekraïense humanitaire inspanningen gaat, en kanselier Rachel Reeves en minister van Buitenlandse Zaken David Lammy zijn bereid om indien nodig juridische stappen te ondernemen.

De Britse regering dreigt met juridische stappen tegen Roman Abramovich. Hij is de voormalige eigenaar van Chelsea Football Club. De regering wil dat de 2,5 miljard pond uit de verkoop van de club naar humanitaire hulp in Oekraïne gaat. Het geld staat sinds de verkoop bevroren op een Britse bankrekening. Dit komt door sancties die Abramovich kreeg na de Russische inval in Oekraïne in februari 2022.

Abramovich heeft gezegd dat hij het geld wil doneren aan “alle slachtoffers van de oorlog in Oekraïne”. Maar de Britse regering vindt dat het geld alleen naar Oekraïense hulp moet gaan. Kanselier Rachel Reeves en minister van Buitenlandse Zaken David Lammy willen indien nodig naar de rechter stappen. Ze zeggen dat de hulp aan Oekraïne dringend nodig is. De vertraging komt door een geschil tussen Abramovichs advocaten en de Britse overheid.

Banden met Poetin

Abramovich is een Russische miljardair. Hij zou banden hebben met president Vladimir Poetin. Hij mocht Chelsea alleen verkopen met een speciale vergunning. Voorwaarde was dat hij geen winst zou maken.

Door de sancties heeft Abramovich geen toegang tot het geld. Juridisch gezien is het nog wel zijn eigendom. Bij de verkoop beloofde hij het bedrag te doneren via een stichting. Die zou “alle slachtoffers van de oorlog in Oekraïne” helpen, ook in Rusland.

De Britse regering is het daar niet mee eens. Het geld moet volgens hen alleen naar hulp in Oekraïne. Een commissie van het Hogerhuis uitte eerder kritiek. Ze vonden dat de belofte niet is nagekomen. Ook noemden ze het bevriezen van het geld schadelijk voor het imago van zowel Abramovich als de regering. Er zijn volgens hen geen harde afspraken gemaakt.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.