Belgen kopen 70 procent meer over de Franse grens

Handelsfederatie Comeos onderzocht het winkelgedrag van Belgen aan de grens met buurlanden. Daaruit blijkt dat Belgen meer dan vroeger gaan ‘grensshoppen’.

Waarom is dit belangrijk?

De prijs van de winkelkar is een veelbesproken thema in België. De hoge inflatie zet de koopkracht van gezinnen onder druk, die steeds meer moeten tellen om rond te komen. Om de kosten te beperken trekken velen de grens over.

Dat de prijzen in Frankrijk iets goedkoper zijn dan in België, is veel gezinnen niet ontgaan. Hierdoor wordt het grensshoppen populairder. In het eerste kwartaal van dit jaar stegen de buitenlandse aankopen met 43,44 procent in vergelijking met datzelfde kwartaal een jaar eerder. Voor de Franse supermarkten was dit zelfs 69,2 procent.

  • Er werd voor 688 miljoen euro aan boodschappen in het buitenland gedaan. 423 miljoen daarvan alleen al in Frankrijk. Op jaarbasis zou het gaan om 1,6 miljard euro, waarvan de onderzoekers voorspellen dat de groei nog zal versnellen.
  • Wanneer consumenten de grens oversteken kopen ze meestal in bulk. Er worden grote voorraden ingeslagen en boodschappen voor vrienden en kennissen gedaan.
  • Onderzoeker Comeos deed een enquête bij de Belgen en daaruit bleek dat 37 procent van de Belgen geregeld gaat grensshoppen. De helft van de Belgen woont minder dan een uur van de grens. In Wallonië woont bijna een op de drie zelfs op minder dan 20 kilometer.

Fiscale hervorming

  • De inflatie in België bedroeg afgelopen jaar 10,3 procent, bijna het dubbele van dat van Frankrijk (5,9 procent), wat de grote prijsverschillen verklaart. De automatische indexering in België maakte dat verschil nog groter.
  • De plannen voor de fiscale hervorming, waar Vivaldi deze legislatuur graag nog werk van wil maken, zullen deze trend mogelijk verder aanwakkeren. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) wil belastingen op arbeid laten dalen en dat compenseren door op bepaalde voedselproducten de btw van 6 procent naar 9 procent op te trekken. Voor groenten en fruit zou die dan wel naar 0 procent gaan.
  • De overheid wil ook verpakkingen meer gaan belasten, wat aan de kassa ook voelbaar zal zijn. 

(as)

Meer