Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 29 MRT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Beijing valt uit de lijst met 200 meest vervuilde steden

Logo Business AM
Economie

13/09/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Peking is goed op weg om de luchtvervuiling te verminderen, maar de pollutie ligt in de Chinese hoofdstad nog altijd vier keer hoger dan de veiligheidsgrenzen van de World Health Organization (WHO). Dat blijkt uit een studie van het onderzoekslaboratorium AirVisual, onderdeel van het Zwitserse bedrijf IQAir, aanbieder van technologieën voor luchtzuivering.

De onderzoekers merken op dat de notoir slechte luchtkwaliteit van Peking de voorbije jaren gevoelig is verbeterd.

Gehalveerd

“De Chinese hoofdstad zal dit jaar wellicht uit de lijst van tweehonderd meest vervuilde steden van wereld verdwijnen,” zegt AirVisual. “Peking zit op schema om de niveaus fijn stof – de meest dodelijke versie van luchtverontreiniging – dit jaar met bijna 20 procent te verminderen in vergelijking met vorig jaar.”

“Gedurende de eerste acht maanden van dit jaar lieten de metingen een gemiddelde aanwezigheid van 42,6 microgram fijn stof per kubieke meter lucht optekenen. Tijdens dezelfde periode vorig jaar was er nog sprake van 52,8 microgram.”

“In vergelijking met tien jaar eerder is het verschil nog opvallender,” benadrukt AirVisual. “Dan blijken de niveaus meer dan gehalveerd. Bij het begin van dit decennium liet de luchtverontreiniging in Peking een verbijsterend niveau van 104 microgram per kubieke meter noteren.”

“Zes jaar geleden lieten de metingen voor de eerste keer een daling optekenen. Die trend heeft zich sindsdien steeds verder doorgezet. De huidige niveaus van luchtverontreiniging blijven in Peking desondanks nog altijd veel hoger dan de veiligheidsgrenzen die door de World Health Organization zijn opgegeven.”

Revolutie

“Fijnstof is bijzonder gevaarlijk,” zeggen de onderzoekers nog. “Het kan zich diep in de longen vastzetten. Uiteindelijk kan het probleem tot zware gezondheidsproblemen – zoals ademhalingsaandoeningen, longkanker en cardiovasculaire ziektes – leiden.”

De verbetering van de luchtkwaliteit is in belangrijke mate te danken aan een gerichte strategie van het stadsbestuur. Onder meer zijn campagnes opgezet om het verbruik van steenkool drastisch te verminderen. Daarnaast besliste de overheid om de meest vervuilende fabrieken te sluiten of naar een andere locatie te verplaatsen.

Tegen de viering van de zeventigste verjaardag van de Chinese revolutie, begin oktober, heeft de stedelijke overheid bijkomende maatregelen voor een betere luchtkwaliteit genomen. Een aantal fabrieken moeten hun productie tijdelijk stopzetten. Op die manier wil Peking de emissies in belangrijke mate terugdringen.

Daarnaast besliste het stadsbestuur om de verkoop van vuurwerk en brandstof te beperken.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton