Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 05 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

In één Europese stad is de luchtvervuiling erger dan in Beijing

Logo Business AM

02/01/2017 | Dominique Dewitte | 2 min leestijd

33 van Europa’s 50 meest door luchtvervuiling getroffen steden liggen in één land: Polen. In Skala, een stad in het zuiden van het land, werden in december waarden opgemeten die hoger liggen dan die van Beijing, ’s werelds op twee na meest dichtbevolkte stad en de officieuze wereldkampioen van de luchtvervuiling.
Polen heeft geen actieplannen inzake ‘groene technologie’ en blijft ook nog sterk afhankelijk van de steenkoolindustrie, waarin 100,000 mensen zijn tewerkgesteld. De regerende partij voor Recht en Rechtvaardigheid (PiS) heeft beloofd die jobs tegen elke prijs te zullen beschermen.

Niet verwonderlijk dus dat het land Europees kampioen ‘smog’ is, aldus een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

In het land worden met de regelmaat van de klok de door de EU vooropgestelde limieten inzake luchtvervuiling overtreden. In Skala werden in december waarden opgemeten van 979 microgram, 20 keer meer dan de EU-limiet en hoger dan de 737 van de Chinese hoofdstad Beijing.

Luchtvervuiling ook een gevolg van oude verwarmingstoestellen

Polen is dan ook een van de laatste landen in de EU waar nog verwarmingstoestellen (boilers) van de oude generatie in de handel worden verkocht. In Krakau wisselden vorig jaar 4.500 gezinnen zo’n oud toestel in voor een nieuwe, meer ecologische versie, maar desondanks werden in dezelfde periode ook nog eens 13.000 boilers van de oude generatie geïnstalleerd.

In december werd in de Poolse hoofdstad Warschau het openbaar vervoer een dag gratis gemaakt, om nog meer luchtvervuiling tegen te gaan.

cyit4l4wiaepzuf


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton