BeeBonds, de bijenkorf van investeerders in crowdlending

BeeBonds liet zich inspireren door het bijenkorfmodel om in 2017 haar platform voor de financiering van crowdlendingprojecten op te richten. Net als bijen bundelen investeerders, ondernemers die op zoek zijn naar alternatieve en/of aanvullende financiering voor bankfinanciering, en de financiële experts van BeeBonds hun krachten en vaardigheden om samen succesvolle projecten te realiseren. 

Crowdlending is gericht op zowel mensen die nog nooit hebben belegd als professionele investeerders. Het principe is heel eenvoudig: de investeerder leent geld aan een onderneming voor een bepaald aantal jaren, in ruil voor een jaarlijkse rente en de terugbetaling van het kapitaal aan het einde van de looptijd). Iedereen kan gemakkelijk meedoen, want de minimale inleg is slechts 500 euro bij BeeBonds.

Meer dan 40 projecten

Er zijn al meer dan 40 projecten gefinancierd en steeds meer investeerders grijpen naar deze alternatieve investering, die een zeer aantrekkelijk rendement oplevert (tussen 5% en 9%) en de plaatselijke economie ondersteunt. 

Dit kunnen vastgoedprojecten zijn om eigendommen te bouwen of te renoveren, maar ook projecten van ondernemers die hun concept willen ontwikkelen en banen willen creëren. Zo hebben BeeBonds-investeerders de ontwikkeling gefinancierd van het Yoga Room-netwerk van yogastudio’s en -lessen en de Pitaya fastfoodketen. 

Het crowdlending-model maakt het mogelijk deze hoge rendementen te bieden door de financiële bijdrage van een groot aantal kleine investeerders samen te voegen: het totaal bereikte bedrag is dan voldoende om hen toegang te geven tot de voordelige voorwaarden die zij zouden hebben als zij in de hoofdklasse zouden spelen. En dit met hetzelfde niveau van risicoanalyse (bij BeeBonds wordt de grondige analyse van de dossiers uitgevoerd door Deloitte of PwC). Bovendien is crowdlending in de regel een aanvulling op bankfinanciering die is toegekend vanwege voldoende garanties in de ogen van de bank; de crowdlending-investeerder profiteert dus van een dubbele professionele expertise en een nog geringer risico.

In 2021 werd op BeeBonds.com 17,5 miljoen euro opgehaald om 18 projecten te financieren (via obligatie-emissies die werden afgeleverd in de vorm van certificaten op naam), een groei van 108% ten opzichte van 2020! 

In 2022 wil BeeBonds 25 miljoen euro ophalen, gespreid over maximaal 25 projecten. Vier zijn er al met succes afgesloten.

Voor elk gefinancierd project biedt BeeBonds een bijenkorf aan die het participatieve werk van de investeerders vertegenwoordigt. Inclusief de projecten van 2021 zullen 40 bijenkasten en 2 400 000 bijen door BeeBonds aan Belgische imkers zijn aangeboden.

Abonneer u op de nieuwsbrief op www.beebonds.com om op de hoogte te blijven van nieuwe projecten.

Meer