Republikeinse topman dreigt: ‘Bedrijfsleiders moeten zich niet in politieke debat mengen’

Chief executives moeten zich buiten het politieke debat houden. Dat heeft Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Amerikaanse Senaat, gezegd. Daarmee reageerde McConnell op de kritiek die een aantal bedrijfsleiders hadden geuit op een nieuwe wet die in de Amerikaanse staat Georgia door gouverneur Brian Kemp is ondertekend.

De nieuwe wet is volgens critici vooral bedoeld om minderheden en armere bevolkingsgroepen minder gelegenheid te geven om bij verkiezingen hun stem uit te brengen. Onder meer de topmannen van Coca-Cola en Delta Air Lines hebben zich al tegen de plannen uitgesproken.

Groeiende kloof

‘De woorden van McConnell lijken een duidelijk teken van een groeiende kloof tussen de conservatieve partij en het Amerikaanse bedrijfsleven’, aldus het persbureau Reuters. ‘Republikeinse politici hebben in de Verenigde Staten decennia lang op de steun van het bedrijfsleven kunnen rekenen. Dat uitte zich vaak ook in de campagnebijdragen. Conservatieve kandidaten konden daarop vaker beroep doen dan hun tegenstanders van de Democratische partij.’

‘Er moet nu echter gewag gemaakt worden van scheuren in die alliantie’, voert Reuters aan. ‘De hechte banden tussen het bedrijfsleven en de Republikeinse partij begonnen vooral onder voormalig Donald Trump aan kracht te verliezen.’

‘De focus van de Republikeinse partij op de beperking van het stemrecht heeft de goede verstandhouding met het bedrijfsleven ondermijnd. Vele ondernemingen erkennen diversiteit immers als een cruciale basis voor goede verhoudingen met het personeel en de klanten.’

‘Mijn advies aan de chief executives van het Amerikaanse bedrijfsleven is om uit de politiek te blijven’, wierp echter McConnell op. ‘Zij doen er goed aan om in deze gevechten geen partij te kiezen.’

McConnell waarschuwde de bedrijven dat ze zich niet zonder gevolgen tegen de partij konden keren. ‘Er moet rekening worden gehouden met ernstige gevolgen indien deze ondernemingen een instrument zouden worden voor extreemlinkse bendes en de grondwettelijke orde van het land ondermijnen’, aldus de Republikeinse politicus. Concrete details over mogelijke sancties gaf hij echter niet.

Onaanvaardbaar

Coca-Cola en Delta Air Lines, twee grote werkgevers met een thuisbasis in Georgia, hebben zich tegen de nieuwe kieswet uitgesproken. Volgens hen maakt de maatregel het de bevolking moeilijker om te stemmen zonder zich naar het kieslokaal te begeven. Bovendien is het voortaan ook een misdrijf om voedsel of water aan te bieden aan kiezers die in de rij staan te wachten om hun stem uit te brengen.

James Quincey, topman van Coca Cola, noemde de wet onaanvaardbaar en een stap achteruit. Ed Bastian, zijn collega bij Delta Air Lines, wierp op dat de hele grondgedachte achter de maatregel op een leugen – dat er vorig jaar bij de verkiezingen in Georgië op grote schaal fraude zou zijn gebeurd – is gebaseerd.

Om diezelfde reden heeft ook de Major League Baseball beslist om zijn All-Star Game dit jaar uit Georgia weg te halen.

Donald Trump heeft na het verlies van de presidentsverkiezingen de voorbije maanden vooral getracht aan te tonen dat zijn tegenstander Joe Biden alleen door een wijdverbreide fraude een kiesoverwinning had behaald. Tientallen rechtszaken hebben hem telkens weer in het ongelijk gesteld. ‘Desalniettemin hebben wetgevers in 47 Amerikaanse staten dit jaar al 361 wetsvoorstellen ingediend om nieuwe beperkingen op het stemrecht in te voeren,’ aldus het Brennan Centre for Justice.

Meer