Trump: ‘Misschien klop ik de Democraten wel een derde keer’

De Amerikaanse ex-president Donald Trump heeft zondag, voor het eerst sinds hij het Witte Huis verliet, een openbaar optreden gemaakt. Trump sprak op het jaarlijkse congres van de conservatieve activisten (Conservative Political Action Conference). Dat congres, kortweg CPAC, werd dit jaar in de stad Orlando gehouden in de staat Florida.

‘Ik ga geen eigen partij oprichten’, zei Trump, ‘want we hebben al een Republikeinse partij. Dat was ‘fake news’. Of hij zich kandidaat zal stellen bij de presidentsverkiezingen van 2024, liet hij in het midden. ‘Misschien probeer ik [de Democraten] wel een derde keer te kloppen’, zei de voormalige president. Dat Biden in 2024 het Witte Huis zal moeten verlaten, is volgens hem een certitude.

Trump toonde zich erg… Trump en kruidde zijn optreden met de traditionele uithalen naar politieke tegenstanders, het opvoeren van persoonlijke vetes en vooral veel leugens. ‘De verkiezingen werden vervalst’, zei hij, alvorens een algemene oproep te doen om stemmen per post en per volmacht te beperken. Trump verweet president Biden op één maand tijd ‘America First’ te hebben ingeruild voor ‘America Last’. Hij reserveerde ook een sneer voor epidemioloog Anthony Fauci, die Amerikanen oproept dubbele maskers te dragen.

Coming man Ron De Santis?

Eerder op de week was had CPAC een peiling georganiseerd onder de aanwezigen. Daaruit komt Ron DeSantis, de gouverneur van Florida, met 43 procent van de stemmen, als belangrijkste kandidaat naar voren voor het presidentschap in 2024. Wel op voorwaarde dat de dan 78-jarige Trump zich geen kandidaat stelt. Ex-vice-president Mike Pence kan in dezelfde peiling op 1 procent van de stemmen rekenen.

Trump kreeg wel de voorkeur van 55 procent van de aanwezigen voor een tweede ambtstermijn.

Ook politieke kopstukken als Mike Pompeo, Ted Cruz en Rand Paul maken geen schijn van kans. Zelfs Trumps dochter Ivanka en Fox News-lieveling Tucker Carlson halen niet eens 5 procent van de stemmen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20