‘Voor mijn vrienden alles, voor mijn vijanden de wet’: In Florida is worstelen nu een ‘essentiële activiteit’

In de Amerikaanse staat Florida kondigde gouverneur DeSantis (rechts op de foto) op 3 april een ‘stay-at-home’-order aan. Dat kwam er pas lang nadat andere gouverneurs hem waren voorgegaan. Dat DeSantis zo lang wachtte was opmerkelijk. Maar het was vooral een politieke gok.

DeSantis is een trouwe apostel van president Trump, die enkel bij gratie van deze laatste aan de macht kwam. Trump heeft vrienden, noch bondgenoten, enkel tijdelijke partners die hij waardeert naargelang ze hem schatplichtig zijn. Maar Trump weet dat hij moeilijk herverkozen zal worden als hij naast de 29 kiesmannen grijpt die Florida in het kiescollege telt. Beide mannen hebben elkaar nodig en overladen mekaar dan ook dagelijks met felicitaties over de manier waarop ze de coronacrisis aanpakken.

DeSantis’ ‘stay-at-home’-order’ was vergezeld van een eindeloze reeks uitzonderingen voor zogenaamde ‘essential businesses’. Waaronder uiteraard winkels die wapens verkopen.

De WWE wordt nu als een ‘essential business’ beschouwd

Maar begin deze week raakte bekend dat ook de WWE als een ‘essential business’ wordt beschouwd. De World Wrestling Entertainment is een Amerikaans media- en amusementsbedrijf, dat zich heeft gespecialiseerd in het professioneel worstelen. Het is het grootste bedrijf op dit gebied. Als gevolg van DeSantis’ beslissing mag de WWE opnieuw rechtstreeks wedstrijden gaan uitzenden vanuit zijn thuisbasis in Orlando.

Volgens burgemeester Jerry Demings was er geen reden om WWE die uitzondering toe te kennen. Toch kwam de gouverneur persoonlijk tussenbeide om de uitzondering mogelijk te maken. Een opmerkelijke beslissing, vermits al een werknemer van WWE positief testte voor Covid-19

Linda, Vince McMahon en Donald Trump

DeSantis’ beslissing haalde uiteraard de nationale en zelfs internationale pers. Maar één zaak bleef daarbij onvermeld. Het echtpaar Linda en Vince McMahon is respectievelijk de mede-oprichter en CEO van WWE. Linda McMahon is een voormalig lid van het kabinet Trump, waar ze tussen 2017 en 2019 aan de slag was als directeur van de Small Business Administration.

Linda McMahon

In 2019 ruilde ze die functie in om de pro-Trump Super PAC America First Action te gaan leiden. Een Super Pac is een soort lobbygroep die zich bezighoudt met het beïnvloeden van verkiezingen. In een in juni vorig jaar afgenomen interview liet ze aan Politico weten 300 miljoen dollar voor de herverkiezing van Trump te zullen inzamelen.  Het koppel zelf heeft al miljoenen dollars aan de Trump-beweging geschonken.

Haar echtgenoot Vince McMahon is miljardair en sinds maandag maakt ook hij deel uit van de groep ondernemers die Trump zal adviseren bij de heropening van de Amerikaanse economie.

‘Mensen vervelen zich steendood’

Dat DeSantis de WWE nu tot ‘essentiële activiteit’ bombardeert legt het koppel McMahon geen windeieren. Worstelen is een zeer populaire sport in de Verenigde Staten. Er kijken gemiddeld dertien miljoen mensen naar de shows. Het bedrijf kan nu wedstrijden op televisie uitzenden, zonder de minste concurrentie van andere sporten.

DeSantis ziet geen graten in zijn beslissing. ‘Mensen vervelen zich steendood. Het is hoog tijd dat ze opnieuw amusement voorgeschoteld krijgen’, zegt hij in de Tampa Bay Times. Wie was het ook alweer die zei: ‘Voor mijn vrienden alles, voor mijn vijanden de wet‘?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20