Bedreigde Amerikaanse diersoort voor het eerst gekloond

Wetenschappers hebben voor het eerst een bedreigde Amerikaanse diersoort gekloond: een zwartvoet-fret gedupliceerd uit de genen van een dier dat al meer dan 30 jaar dood is.

Elizabeth Ann (foto) werd geboren op 10 december en wordt grootgebracht in een fokcentrum voor zwartvoet-fretten van de Fish and Wildlife Service in Fort Collins, Colorado. Maar anders dan de andere fretten, is Elizabeth een genetische kopie van een fret genaamd Willa, die in 1988 het leven liet. 

Toen Willa stierf, stuurde het Wyoming Game and Fish Department haar weefsels naar een ‘bevroren dierentuin’ die wordt beheerd door de San Diego Zoo. Daar worden cellen bewaard van meer dan 1.100 soorten van over de hele wereld.

‘Biotechnologie en genetische data kunnen echt het verschil maken bij inspanningen voor natuurbescherming’, zegt Ben Novak, hoofdwetenschapper bij Revive & Restore, een ngo die zich bezighoudt met biotechnologie en natuurbehoud, aan de Associated Press. 

Zwartvoet-fret 

De zwartvoet-fret is een marterachtige die gemakkelijk te herkennen is aan zijn bruine lijf, zwarte poten, zwarte stip op de staart en zwarte masker. Het is de enige inheemse fret van Noord-Amerika en wilde prairiehonden vormen meer dan 90 procent van zijn dieet. Ze worden echter bedreigd door ziektes en het verlies van hun habitat. 

Maar zelfs voor het klonen, waren fokprogramma’s met zwartvoet-fretten in de Verenigde Staten een succesverhaal. Men dacht dat ze uitgestorven waren totdat een hond in 1981 in Wyoming opeens een dood exemplaar mee naar huis nam. Wetenschappers verzamelden daarna de resterende populatie voor een fokprogramma, dat sinds de jaren negentig duizenden fretten opnieuw heeft vrijgelaten. 

Gekloonde apen

In 2018 slaagden Chinese wetenschappers er voor het eerst in om twee identieke langestaartmakaken te klonen. Zhong Zhong en Hua Hua werden geboren via therapeutisch klonen, waarbij de celkern uit een eicel wordt gehaald en vervangen door de celkern van een ander dier. Een mijlpaal, want klonen uit een niet-embryonale cel was nog nooit eerder gebeurd. 

Lees ook:

Meer