Avalanche (AVAX) vervangt Dogecoin als tiende grootste cryptomunt: “Ethereum heeft zijn gebruikers in de steek gelaten”

Beleggers zoeken naar alternatieven voor Ethereum, dat te hoge “gas”-vergoedingen zou vragen.

Avalanche (AVAX), een bijzonder snel en eco-vriendelijk blockchain-systeem, stak maandag Dogecoin voorbij als tiende grootste cryptomunt volgens marktkapitalisatie. De totale marktwaarde van Avalanche stond even boven de 30,1 miljard dollar, ofwel zo’n 300 miljoen dollar boven die van de mememunt. Op het moment van schrijven kost een AVAX-munt zo’n 134 dollar.

Zondag bereikte Avalanche nog zijn hoogste prijs ooit aan 146,22 dollar. Dat gebeurde nadat Zhu Su, CEO van het Singaporese hedgefonds Three Arrows Capital, op sociale media zijn steun voor de cryptomunt had uitgesproken. Su zou Ethereum inmiddels “volledig hebben achtergelaten”.

“Ethereum heeft zijn gebruikers in de steek gelaten, ondanks veel steun in het verleden. Het idee om gewoon te blijven zitten en toe te kijken hoe munten verbrand worden (uit circulatie gehaald worden, red.) en testen worden uitgevoerd, terwijl nieuwkomers de blockchain niet meer kunnen veroorloven, is smerig”, voegde Su er nog aan toe.

“Gas”-vergoeding onbetaalbaar

De hedgefondsbeheerder bekritiseerde ook de hoge “gas”vergoedingen van Ethereum. Dat is een bedrag dat gebruikers van het blockchain-systeem van Ethereum moeten betalen om op te draaien voor de rekenkracht die nodig is om transacties uit te voeren. Verschillende gebruikers van Ethereum klagen de afgelopen weken dat die vergoeding nu te hoog opgelopen is en het netwerk zelfs bijna onbruikbaar zou maken.

Avalanche maakt echter gebruik van een blockchain-netwerk dat opereert met drie verschillende lagen en werkt met proof-of-stake om transacties te valideren. Via proof-of-stake kunnen gebruikers cryptomunten van het netwerk inzetten om “validator” te worden en transacties goed te keuren en nieuwe munten aan te boren. Het is een milieuvriendelijke manier van cryptominen die ook Ethereum volledig wil implementeren.

10 miljoen AVAX-munten voor nieuwe gebruikers

Hoewel Ava Labs, het cryptobedrijf achter Avalanche, zich niet wil profileren als de “Ethereum killer”, zien steeds meer beleggers het cryptoproject wel zo. De ontwikkelaars van Avalanche onderhouden dan ook een soort “brug” tussen hun blockchains en die van Ethereum. Zo kunnen gebruikers volgens hen pijnloos overstappen op de applicaties van Avalanche.

“Ik denk dat er twee redenen zijn waarom we meer gebruikers zien. Ten eerste is er het Rush-programma, waarmee we mensen de kans geven om ons netwerk uit te proberen”, zei Wilson Wu, hoofdverantwoordelijke voor Azië bij Avalanche, in een reactie tegen Business AM. Er werden door Avalanche zo’n 10 miljoen AVAX-munten vrijgemaakt om weg te geven aan nieuwe gebruikers. “Ten tweede zijn de hoge “gas”-vergoedingen van Ethereum ook zeker een reden”, weet Wu.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20