Autoverzekering zonder Rijbewijs

Je kunt onder bepaalde omstandigheden je rijbewijs (tijdelijk) niet gebruiken, bijvoorbeeld omdat het is verlopen, of omdat je nog rijlessen aan het volgen bent. Maar ook op die ogenblikken kun je wel een auto in het vizier hebben, deze kopen en vervolgens met de verplichting opgezadeld worden om het voertuig te verzekeren. De vraag is echter of het wel mogelijk is om een autoverzekering af te sluiten als je niet in het bezit bent van een geldig rijbewijs.

De harde verzekeringseisen

Schermafbeelding 2016-07-05 om 12.06.41

Het gros van de verzekeraars zullen geen autoverzekering afsluiten op het moment dat je als aanvrager niet over een rijbewijs beschikt. Indien je een auto verzekert voor een ander persoon, dan zul je zelf dus niet de regelmatige bestuurder van het voertuig zijn. Verzekeraars echter willen juist wel dat de verzekerde dezelfde persoon is als de regelmatige bestuurder van de auto. Als verzekerde van een auto zonder rijbewijs mag je namelijk niet zelf in het voertuig rijden.

Op het moment dat een autobestuurder zelf niet verzekerd is, in een auto rijdt die van een ander is, dan zal verzekeraar een zeker risico lopen dat deze persoon moreel wangedrag zal gaan vertonen. Deze bestuurder zal misschien niet zo keurig autorijden dan op het moment dat hij, of zij, de verzekering van het voertuig zelf betaalt. De premie van de bestuurder zal namelijk niet direct stijgen als deze persoon verantwoordelijk is voor een ongeval, of een andere vorm van schade.

Hoe werkt een kilometerverzekering? 

Ook hier heb je uiteraard een rijbewijs nodig. 

AanbiederGratis adviesBereken je winst (tip!)
Tip: bespaar tot 50% op je autoverzekering.Bereken nu hoeveel jij kan besparen.Berekenen
Tip: Geniet van 2 maanden gratis autoverzekering bij DVV.Berekenen
Tip: krijg 2 maanden gratis omnium voor je geëlektrificeerde wagen.Simuleer

Fraude is strafbaar

Bovendien maak je je, als je een autoverzekering afsluit zonder in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs, gemakkelijk schuldig aan fraude. De echte verzekerde kan immers eenvoudig dienst doen als zogenaamde ‘katvanger’ zodat de regelmatige bestuurder buiten het bereik van justitie zal blijven. De katvanger zal in dergelijke gevallen het kenteken op naam nemen en de bijbehorende belastingen en boetes voldoen.

Wat kun je doen als je geen rijbewijs hebt?

Indien je niet in het bezit bent van een geldig rijbewijs, maar desondanks een verzekering voor een auto af wilt sluiten, dan kun weliswaar wel een auto aanschaffen maar er niet in rijden. In het geval je bijvoorbeeld (nog) geen rijbewijs bezit, kun je het kenteken van de gekochte auto laten schorsen. Dit betekent echter wel dat de auto niet op de openbare weg mag rijden (en er zelfs niet geparkeerd mag staan). Als autobezitter heb je dan geen verzekering voor je auto nodig. Wanneer je wel (weer) beschikt over een geldig rijbewijs dan kun je je auto alsnog voor een verzekering aanmelden.

Op momenten dat je rijbewijs verlopen, of ingevorderd is, zal geen enkele verzekeraar enige schade dekken. De bestuurder zal dan namelijk helemaal niet bevoegd zijn om in een auto te gaan rijden. Dit geldt in principe ook voor het aanvragen van een autoverzekering als je geen geldig rijbewijs hebt. Verzekeraars zullen je dan beoordelen op je bevoegdheid om zelf het voertuig te besturen. Een heleboel verzekerden sluiten om die reden een autoverzekering af op naam van een ander. Het is dus wel mogelijk om zonder een geldig rijbewijs een autoverzekering af te sluiten, maar absoluut niet de bedoeling. Bij schade kan een verzekeraar bovendien altijd nog besluiten om niets uit te keren wanneer aan het licht komt dat je heen voertuig hebt verzekerd zonder over een geldig rijbewijs te beschikken.

Een eigen zaak, maar geen rijbewijs

Iemand die niet over een geldig rijbewijs beschikt, maar wel een eigen zaak heeft, kan toch een auto verzekeren op het moment dat het betreffende voertuig voor het eigen bedrijf wordt gebruikt. Als dit namelijk niet het geval was dan zouden werkgevers met een wagenpark, maar zelf altijd op een andere wijze naar hun werk reizen, nooit zelf kunnen beginnen met vervoer van personen of goederen. In dit geval heb je een aantal documenten nodig, zoals:

Uiteraard mag je ook in deze situatie pas zelf in een bedrijfsauto gaan rijden wanneer je (weer) over een geldig rijbewijs beschikt. Wanneer je, als eigenaar van een bedrijf, zonder geldig rijbewijs achter het stuur van een auto gaat zitten, dan pleeg je een misdrijf en zal de eventuele schade die je maakt niet worden vergoed door de betreffende autoverzekeraar.

Waar kan ik me verzekeren zonder rijbewijs?

Bij speciale risicoverzekeraars kun je een verzekering voor een auto afsluiten, zonder in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Bij dergelijke verzekeraars zul je echter wel een (veel) hogere premie moeten betalen omdat je namelijk meer risico loopt op schade. De verzekeraars die je wel willen verzekeren, weten uiteraard nooit wie de werkelijke bestuurder van het voertuig zal zijn. Toch kun je beter bij elke aanvraag voor een autoverzekering openheid van zaken geven en de situatie eerlijk uit te leggen. Het is vervolgens aan de verzekeraar om te bepalen of je verzekerd kunt worden of niet.

Zelfs als je niet in het bezit bent van een geldig rijbewijs doe je er verstandig aan om verschillende autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Indien je namelijk alsnog een auto kunt verzekeren, dan wil is het snel vinden van een voordelige verzekering een must om de weg op te mogen. Het gros van de verzekerden willen bovendien niet zomaar met elke verzekeraar zaken doen omdat bijvoorbeeld de gestelde voorwaarden van een autoverzekering niet gunstig zijn. In geen geval is het aan te bevelen om frauduleuze handelingen te verrichten om een auto verzekerd te krijgen, of om helemaal geen autoverzekering af te sluiten als je met een auto de weg op gaat. De gevolgen zullen dan namelijk, indien je betrokken raakt bij een ongeval, immers vaak niet te overzien zijn.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20