China voert onverwachte schietoefeningen uit, Australische vliegtuigen gedwongen tot koerswijziging

China voert onverwachte schietoefeningen uit, Australische vliegtuigen gedwongen tot koerswijziging
(Photo by Urbanandsport/NurPhoto via Getty Images)

Key takeaways

  • Australische luchtvaartmaatschappijen zijn door China gewaarschuwd voor oefeningen met scherp geschut in de Tasmanzee.
  • Drie vluchten kregen alarm en veranderden hun route om het potentiële gevarengebied te vermijden.
  • Het incident wordt gezien als een demonstratie van de groeiende mogelijkheden en reikwijdte van de Chinese marine.

De Australische minister van Defensie Richard Marles onthulde dat luchtvaartmaatschappijen die de Tasmanzee tussen Australië en Nieuw-Zeeland oversteken, een verontrustende waarschuwing hebben ontvangen over live schietoefeningen van de Chinese marine. Deze onverwachte waarschuwing kwam van de Chinese marine zelf, rechtstreeks aan commerciële vliegtuigen die in de regio vlogen.

Marles benadrukte dat de Australische autoriteiten niet formeel door China op de hoogte waren gesteld van deze schietoefeningen. In plaats daarvan vingen luchtvaartmaatschappijen een uitzending op waarin de geplande oefeningen werden aangekondigd terwijl ze boven internationale wateren tussen de twee landen vlogen. Hij beschreef deze situatie als “zeer verontrustend” voor de piloten en passagiers aan boord van die vluchten.

Alarm

Drie vluchten van Sydney naar Christchurch en Queenstown in Nieuw-Zeeland werden vrijdagochtend getroffen door dit alarm. Alle drie de vluchten, uitgevoerd door Emirates, Qantas en Virgin Australia, hebben hun vliegroute aangepast om het potentiële gevarengebied te vermijden.

Normaal gesproken geeft de Australische marine 12 tot 24 uur van tevoren aan dat er live schietoefeningen worden gehouden, zodat luchtvaartmaatschappijen ruim de tijd hebben om hun routeplanning aan te passen. In dit geval werden alle vluchten met succes omgeleid en Marles bevestigde dat niemand gevaar liep.

Chinese militaire activiteiten

Chinese oorlogsschepen, waaronder het fregat Hengyang, de kruiser Zunyi en het aanvullingsschip Weishanhu, zijn bezig met een oefening in vrijheid van navigatie in internationale wateren voor de Australische oostkust. Beijing uit vaak zijn ongenoegen als het Australische leger soortgelijke oefeningen uitvoert in de betwiste Zuid-Chinese Zee.

Tijdens een reguliere briefing van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde woordvoerder Guo Jiakun dat de militaire oefening veilig, professioneel en in overeenstemming met internationale wetten en gebruiken werd uitgevoerd. Australische defensiefunctionarissen weten echter niet zeker of er tijdens de oefening is geschoten. Premier Anthony Albanese verzekerde het publiek dat er geen onmiddellijk gevaar was voor Australische of Nieuw-Zeelandse activa, waarbij hij zich beriep op informatie van zijn Ministerie van Defensie.

Aangepaste vliegroutes

De Nieuw-Zeelandse toezichthouder op de luchtvaart was op de hoogte van het Australische advies, maar heeft geen waarschuwingen afgegeven aan zijn luchtvaartmaatschappijen.

De Australische minister van Buitenlandse Zaken Penny Wong is van plan om deze verstoring van de luchtvaartdienst aan te kaarten tijdens een komende ontmoeting met haar Chinese collega Wang Yi op de G20-ministertop in Zuid-Afrika. Vluchtvolgsites onthulden dat meerdere vluchten hun routes hadden aangepast om het aangewezen gebied tussen Australië en Nieuw-Zeeland te vermijden. Air New Zealand bevestigde dat ze hun vliegroutes indien nodig hadden aangepast, zodat hun activiteiten niet werden verstoord.

Surveillance

Het Australische en Nieuw-Zeelandse leger houden de Chinese oorlogsschepen al enkele dagen nauwlettend in de gaten met schepen en P-8 Poseidon surveillancevliegtuigen. Deze inzet van Chinese oorlogsschepen, die zich zo ver naar het zuiden waagt, wordt gezien als een demonstratie van de groeiende mogelijkheden en reikwijdte van de Chinese marine.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00