Argentinië geraakt maar niet uit vicieuze cirkel van recessie en wanbetalingen

Argentinië is al 8 keer in gebreke gebleven om zijn buitenlandse schuld af te betalen. Vandaag start de aftelklok voor een negende keer. 

Gisteren miste de Argentijnse overheid een deadline om zo’n 500 miljoen dollar terug te betalen aan buitenlandse obligatiehouders. Daardoor werd automatische een datum geprikt waarop het Zuid-Amerikaanse land in gebreke gesteld wordt: 22 mei.

Behalve als de regering van president Alberto Fernandez zijn schuldeisers kan overtuigen dat zijn voorstel – een kwijtschelding van 62 procent op de interestbetalingen, en betalingsuitstel van drie jaar – de moeite is om aan te nemen. 

‘Argentinië kan niets betalen’

De belangrijkste schuldeisers hebben al laten blijken wat hun antwoord zal zijn, door de overheid te beschuldigen van ‘een slechte verstandhouding’ en ‘eenzijdige besluitvorming’. De regering van Fernandez weert zich door te stellen dat ze aan de macht kwam tijdens een zware recessie, en dat de ‘realistische plannen’ om terug naar groei te gaan werden gefnuikt door de pandemie van het coronavirus. 

Martin Guzman, de Argentijnse minister van Economie windt er geen doekjes om: ‘Mijn land is al virtueel in gebreke’, zegt hij aan The Financial Times. In The Economist laat hij optekenen: ‘Argentinië kan nu niets betalen’. Tenminste één schuldeiser apprecieert die directe stijl niet: ‘Dat is geen onderhandeling, maar een voorstel te nemen of te laten, in dat geval zal mijn antwoord zijn om het te laten.’

Het land zakt verder weg

Het lijkt erop dat het Zuid-Amerikaanse land voor de derde keer deze eeuw te boek zal komen te staan als wanbetaler. Een zogenoemde ‘default’ of ingebrekestelling betekent dat een land niet op tijd aan bepaalde betalingsverplichtingen kan voldoen, en dus ook geen nieuwe lening tegen andere voorwaarden kan afsluiten.

De wanbetaling is vooral problematisch voor Argentinië zelf, dat sinds de financiële crisis van 2001 al grotendeels van de financiële markten is afgesneden.

Zonder oplossing dreigt de Argentijnse economie verder in een diepe recessie te verzeilen, waarbij de toch al torenhoge inflatie verder zal oplopen.

Meer