Argentinië neemt noodmaatregelen om land uit recessie te halen

Argentinië heeft op maandag een pakket noodmaatregelen aangekondigd om het land uit de recessie te halen.

Op zaterdag keurde het parlement een wet goed die de regering toelaat beslissingen te nemen op vlak van economie, zonder eerst verplicht te zijn het parlement te consulteren.

Kersvers president Alberto Fernandez kondigde op maandag de eerste maatregelen aan. Zo zal de aankoop van buitenlandse valuta zwaarder belast worden. Het is in Argentinië een veelvoorkomend probleem dat burgers hun lokale munten omzetten in dollars en op buitenlandse rekeningen plaatsen.

IMF-lening geweigerd

Ook de taks op landbouwexport en autoverkoop neemt toe en de regering keurde een bonus van 10.000 peso (475 euro) goed voor gepensioneerden. Een andere maatregel is het bevriezen van de tarieven van openbare nutsbedrijven.

Fernandez weigert hulp van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Een maand geleden wees de centrumlinkse president een voorwaardelijke lening van 11 miljard dollar af omdat hij niet wou tegemoetkomen aan de besparingseisen van het IMF. Zijn voorganger, Mauricio Macri, deed dat voor een leningpakket van 57 miljard dollar. Zijn bezuinigingsmaatregelen hebben de Argentijnse economie echter niet vooruitgeholpen.

Ergste crisis sinds 2001

De recessie werd 18 maanden geleden in gang gezet. Toen stortte de Argentijnse peso in. De naweeën waren hevig: momenteel leeft 40 procent van de Argentijnen onder de armoedegrens, schommelt de inflatiegraad rond de 55 procent en steeg de werkloosheidsgraad naar 10,5 procent. Er wordt verwacht dat de economie in 2019 met 3,1 procent zal inkrimpen.

‘Onze economie is in vrije val’, aldus Fernandez. ‘Op twee jaar tijd is de Argentijnse schuldenberg enorm toegenomen.’ 90 procent van het BBP bestaat uit buitenlandse schulden.

In 2001 was de recessie nog erger. De schuld bedroeg toen 100 miljard dollar en 57 procent van de bevolking leefde in armoede.

Lees ook:

Meer