Arbeidskansen jongeren door Covid-19 zwaar onderuit gehaald

Bij de start van dit jaar maakten tieners en jonge twintigers zich wereldwijd massaal op om te kunnen toetreden tot een arbeidsmarkt die de beste vooruitzichten in verscheidene decennia bood. Enkele maanden later was van die positieve verwachtingen immers nagenoeg niets meer overgebleven. De uitbraak van de coronapandemie had de wereldwijde arbeidsmarkt immers een gigantische schade toegebracht.

Overal moest een stijging van de werkloosheid worden gemeld, maar de jongere arbeidskrachten bleken het zwaarst getroffen. Jongeren waren immers vaak oververtegenwoordigd in dienstverlenende bedrijven zoals restaurants en reisorganisaties, sectoren die voor de onderbreking van de productie en de opgelegde reisbeperkingen het meest gevoelig bleken.

Herstel

‘Toen de pandemie tijdens het eerste kwartaal van dit jaar toesloeg, had de arbeidsmarkt voor jongere werknemers nog maar net het begin van een herstel getoond, na de zware slag die de Grote Recessie meer dan tien jaar geleden aan de wereldwijde economie had toegebracht,’ voert het persbureau Reuters aan.

Uit cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) bleek dat in de landen van de G7 jongeren eind vorig jaar 11,2 procent van de arbeidsmarkt in handen hadden. Eind juni van dit jaar was dat aandeel al naar 10 procent teruggezakt. Tijdens de eerste helft van dit jaar verloren in die landen meer dan 6,4 miljoen jongeren hun baan. ‘Ook in de Verenigde Staten lopen jongeren meer kans dan alle andere leeftijdsgroepen om door werkloosheid geraakt te worden,’ benadrukt Reuters.

‘Uit een enquête van het Pew Research Center de voorbije lente bleek de helft van de Amerikaanse jongeren tussen vijftien en drieëntwintig jaar te moeten getuigen dat zijzelf of een ander lid van hun huishouden onder invloed van de pandemie hun baan waren kwijtgeraakt of een gedeelte van hun salaris hadden moeten inleveren. Bij de millennials en Generation X viel dat cijfer al terug tot respectievelijk 40 procent en 36 procent. Bij de babyboomers maakte nog 25 procent gewag van een impact.’

Blijvende schade

In de Verenigde Staten werd in april van dit jaar een algemene werkloosheid van 14,7 procent opgetekend. Dat was het hoogste niveau sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dat cijfer is inmiddels opnieuw tot 6,7 procent gedaald. Maar bij tieners en jonge twintigers worden daarentegen nog altijd percentages met dubbele cijfers geregistreerd.

Waarnemers waarschuwen dat jeugdwerkloosheid een blijvende schade kan opleveren. ‘In eerste instantie is er uiteraard de negatieve impact op de directe arbeidskansen, maar dat kan op langere termijn belangrijke schadelijke gevolgen hebben voor het inkomensniveau, de toegang tot opleidingen, de loopbaanvooruitzichten en zelfs het geestelijk welzijn,’ voeren zij aan.

Een studie van het Centre for Economic Policy Research in Londen wees uit dat zelfs een periode van amper één maand werkloosheid bij mensen tussen achttien en twintig jaar het inkomen over de hele levensloop met 2 procent zou verminderen.

Meer