Apple lijkt wel een dwerg: de 5 meest waardevolle bedrijven ooit

Apple is sinds deze zomer meer dan één biljoen dollar waard, maar is het bedrijf daarmee het eerste in de geschiedenis om deze kaap te overschrijden? Wanneer we wat verder terug in de tijd gaan, vinden we 5 bedrijven die nog meer waard waren en zelfs Apple tot een dwerg reduceren.

Op de huidige markt is Apple wel degelijk het enige Amerikaanse bedrijf dat meer dan een biljoen dollar waard is. De achtervolgers Amazon en Alphabet, het moederbedrijf van Google, hinken met een waarde van zo’n 800 miljard dollar achterop. Als je echter wereldwijd en historisch bedrijven gaat bekijken, dan is Apple toch niet zo uniek. Meer zelfs, verschillende bedrijven zijn lid of ooit lid geweest van de club van twaalf nulletjes. Voor oudere bedrijven is hun toenmalige waarde omgerekend naar wat ze vandaag waard zouden zijn.

5. Standard Oil

© Getty

 • Waarde in dollar vandaag: 1 biljoen

 • Periode: 1870 – 1911

 • Locatie: Verenigde Staten

Niet zo lang geleden was Exxon Mobil, en niet Apple, het meest waardevolle bedrijf in de Verenigde Staten. Het huidige Exxon Mobil is slechts een fractie van de oliereus die een eeuw geleden in de VS gevestigd was. Standard Oil was een bedrijf van John D. Rockefeller en vandaag zou dat bedrijf zeker evenveel waard zijn als Apple. Om de omvang te kunnen vatten, moet je jezelf inbeelden dat Exxon Mobil, Chevron, delen van BP, en Marathon Petroleum één bedrijf zouden vormen.

Dat was het geval met Standard Oil tot het federale hooggerechtshof besliste dat het om een onwettig monopolie ging. Daarop verplichte de Amerikaanse overheid Standard Oil zich op te splitsen in verschillende bedrijven. Rockefeller bezat nog steeds een kwart van de aandelen in deze bedrijven, die bovendien snel in waarde stegen. Hij werd de rijkste man ter wereld, en vandaag zijn de vertakkingen van Standard Oil nog steeds wereldspelers.

4. Saudi Aramco

© Getty

 • Waarde in dollar vandaag: 1,5 biljoen

 • Periode: 1933 – nu

 • Locatie: Saoedi-Arabië

Voor technologie en computers het meeste geld gingen opleveren, was olie het zwarte goud. En ook vandaag is die sector nog steeds miljarden waard. Biljoenen zelfs, want het Arabische Saudi Aramco is nu naar schatting 1,5 biljoen dollar waard. Dat is nog een half biljoen meer dan Apple. Dus ook onder de hedendaagse bedrijven is Apple eigenlijk niet het grootste ter wereld.

Saudi Aramco is een staatsbedrijf en is van alle namen in deze lijst het bedrijf dat op dit moment nog het meeste waard is. Het is zowat de grootste werkgever van Saoedi-Arabië, dat natuurlijk een van de grootste olielanden ter wereld is. Per dag produceert Saudi Aramco zo’n 10 miljoen vaten olie. Onlangs zag het bedrijf af van een beursgang, wat de grootste in de geschiedenis had kunnen worden.

3. Petrochina

© Getty

 • Waarde in dollar vandaag: 1,7 biljoen

 • Periode: 1999 – nu

 • Locatie: China

Het verschil met Saudi Aramco en Exxon Mobil is het feit dat Petrochina nu veel minder waard is dan het ooit geweest is. Maar op z’n hoogtepunt zou Petrochina een waarde gehad hebben die vandaag met 1,7 biljoen dollar zou overeenkomen. Het bedrijf groeide enorm in het eerste decennium van deze eeuw. Enerzijds door de stijgende olieprijs, van 20 dollar per vat in 2002 tot meer dan 140 dollar in 2008. Anderzijds door de groeiende Chinese economie en aandelenmarkt.

Een financiële crisis deed de olieprijzen echter instorten en ook de Chinese aandelenmarkt stortte in. Petrochina leed daardoor enorme verliezen. De marktwaarde van de aandelen is met 800 miljard dollar gedaald, evenveel als de totale waarde van Microsoft. En zo komt het dus dat Apple nu meer waard is dan deze oliereus.

2. South Sea Company

© Getty

 • Waarde in dollar vandaag: 4 biljoen

 • Periode: 18de eeuw

 • Locatie: Verenigd Koninkrijk

Lang voor de oliereuzen werden opgericht, verdiende men vooral geld met handel. South Sea Company was een Britse investeringsmaatschappij die vergelijkbaar is met de Verenigde Oost-Indische Companie. Het bedrijf werd in 1711 opgericht en zou enkele jaren later een hoogtepunt bereiken. Het genoot een monopolie in Mexico en Zuid-Amerika. Dat kregen ze van de Britse overheid in ruil voor steun om de schatkist te spijzen. Op dat moment was het koninkrijk immers in oorlog met Spanje.

Natuurlijk had Spanje de controle over veel van de handelsposten in die gebieden, en toen een vredesverdrag ondertekend werd, bleef South Sea Company met lege handen achter. Valse claims deden de prijs van de aandelen echter nog stijgen tot een waarde die vandaag zo’n 4 biljoen dollar zou zijn. Toen de fraude aan het licht kwam, moesten de leiders van South Sea Company hun aandelen verkopen.

1. Verenigde Oost-Indische Companie

© Getty

 • Waarde in dollar vandaag: 8,2 biljoen

 • Periode: 1602 – 1799

 • Locatie: Nederland

Het grootste bedrijf uit de geschiedenis is de Verenigde Oost-Indische Companie. Het wordt wel eens de eerste multinational ter wereld genoemd. Nederlandse schepen meerden aan in zuidelijk en oostelijk Azië om kruiden en andere luxegoederen mee naar Europa te brengen. De vraag hiernaar groeide en de winst was zo groot dat Nederlandse schippers in het begin van de zeventiende eeuw besloten hun activiteiten te bundelen.

Ook hier genoot het bedrijf een monopolie dat door de Nederlandse overheid toegelaten werd. In de jaren 1630 maakte de Verenigde Oost-Indische Companie veel winst dankzij de tulpenmanie. Dat zou de eerste en mogelijk zelfs de grootste economische zeepbel ooit geweest zijn. Tot de zeepbel barstte, zou de waarde van de Verenigde Oost-Indische Companie tot 78 miljoen gulden gestegen zijn. Vandaag zou dat volgens een studie van Motley Fool 8,2 biljoen dollar waard zijn. Dan heeft Apple nog een lange weg te gaan …

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20