Amerikaanse topviroloog Fauci keert zich weer tegen Trump: ‘Coronavirus komt niet uit een Chinees lab’

In een interview met National Geographic heeft de Amerikaanse topviroloog Anthony Fauci weerlegd dat Covid-19 afkomstig is uit een laboratorium in de Chinese stad Wuhan. Het is niet de eerste keer dat de topadviseur van het Witte Huis zijn baas afvalt.

Op de Amerikaanse nieuwszender ABC verwees de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, naar het Wuhan Institute of Virology als bron van het virus. ‘Ik kan u zeggen dat er aanzienlijke hoeveelheden bewijzen zijn dat dit uit dat laboratorium in Wuhan komt’, zei Pompeo. Het bewijsmateriaal daarvoor ‘mocht hij ons niet vertellen’.

Ook de Amerikaanse president Donald Trump haalde al meermaals ‘inlichtingenrapporten’ aan die zouden wijzen op het laboratorium. Daarnaast noemt hij het coronavirus ook consequent het ‘Chinese virus’ of het ‘Wuhan-virus’. Enkele weken geleden schreef een journalist van de krant The Washington Post nog dat de Amerikaanse regering waarschuwingen kreeg over risicovolle experimenten met coronavirussen.

‘Tijdverlies’

Niks van aan, stelt vooraanstaand viroloog Anthony Fauci nu. ‘Het beste bewijs laat zien dat het virus niet gemaakt is in een lab in China. Alles wijst erop dat dit virus is ontstaan in de natuur en daarna is overgesprongen van dier naar mens’, zegt hij in een interview met National Geographic, verwijzend naar de algemene theorie dat het virus een mens besmet heeft op een markt waar wilde dieren verkocht worden.

Ook een alternatieve theorie, die stelt dat een onderzoeker het virus in de natuur aantrof en naar een labo bracht waar het dan uit kon ontsnappen, vindt geen genade in de ogen van Fauci. ‘Als een onderzoeker dit virus in de natuur heeft aangetroffen, wil dat zeggen dat het dus al in het wild bestond’, zegt hij. ‘Ik begrijp dus niet waar we het hier over hebben.’

Het gespin moet dan ook stoppen, vindt Fauci. ‘Ik heb geen zin om veel tijd te spenderen hieraan’, zei de viroloog, die zo opnieuw lijnrecht tegenover de Amerikaanse president komt te staan. De twee kibbelden de voorbije weken bijvoorbeeld over het versoepelen van de maatregelen. Daarbij liep Trump te snel van stapel, terwijl Fauci het enthousiasme temperde.

Lees ook: Amerikaanse topviroloog: ‘We moeten definitief stoppen met elkaars handen te schudden’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20