Markten:
Markten inladen...

MAANDAG 30 MRT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

G7 komen niet tot slotakkoord omdat VS eisen dat ‘coronavirus’ in slottekst ‘Wuhan virus’ wordt genoemd

Logo Business AM
Coronacrisis

26/03/2020 | Dominique Dewitte | 4 min leestijd

(Andrew Caballero-Reynolds/Pool Photo via AP)

De ministers van de zeven grootste economieën ter wereld (G7) zijn er woensdag niet in geslaagd tot een gezamenlijke verklaring te komen. De regering-Trump wilde de term ‘coronavirus’ in de eindverklaring wijzigen in ‘Wuhan virus’. Maar de andere deelnemende landen waren daar niet voor te vinden. Dat schrijft het Duitse weekblad Der Spiegel op basis van verschillende bronnen.

De andere landen van de G7 vonden dat zulke wijziging de internationale samenwerking op de helling zou zetten. Dat op een moment dat de pandemie niet eens haar hoogtepunt heeft bereikt en veel landen met een tekort aan medisch materiaal kampen.

De Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken Mike Pompeo wuifde elke kritiek weg. Hij zei dat het belangrijk was te specifiëren dat het virus uit de Chinese stad Wuhan kwam. ‘De Chinese overheid had de verantwoordelijkheid om de wereld op het gevaar van het virus attent te maken. Dat er geen slotakkoord kwam is een tactisch, maar geen echt probleem’, besloot Pompeo.

‘Vergis je niet, iedereen in deze vergadering was zeer gefocust op de oplossingen voor deze crisis en voor de economische uitdagingen die de wereld te wachten staan,’ zei Pompeo tegenover verslaggevers.

De vergadering zou normaal gezien in Pittsburgh (Pennsylvania) plaatsvinden, maar werd vanwege de corona-epidemie via teleconferentie georganiseerd.

Beijing en Washington zijn al een tijd in een diplomatieke oorlog gewikkeld

Op 25 januari dankte Trump zijn Chinese collega Xi Jinping nog voor het hard werk dat hij leverde. Twee maanden later is de toon volledig anders. ‘We’re at war’ doet het altijd goed in verkiezingsjaren.

De coronacrisis heeft de Amerikaans-Chinese relaties op een absoluut dieptepunt gebracht. Eerder dan samen te werken lijken ’s werelds twee grootste economieën op weg naar een steeds verder escalerend conflict.

Trump verwijt China dat het land de zaak veel te lang in de doofpot heeft trachten te houden. Toen hij vorige week een speech voorlas, slaagde een fotograaf van het persagentschap Getty er in een close-up op beeld vast te leggen waarin te zien was hoe het woord ‘coronavirus’ met een zwarte viltstift was geschrapt en vervangen was door ‘Chinese virus’. Iets dat tegen elke conventie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ingaat. 

Trump heeft absoluut een punt, want de Chinezen speelden vuil spel. Maar covid-19 nu het ‘Chinese of het Wuhan virus’ noemen zal de relatie tussen beide landen – na drie jaar van Amerikaans-Chinese handelsoorlog – zeker niet vooruithelpen.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton