Amerikaanse topfirma’s hebben moeite om het juiste personeel in Europa te vinden

Sommige van Amerika’s meest succesvolle durfkapitaalfirma’s hebben het moeilijk om mensen te rekruteren om hun nieuwe Europese zetels te leiden. Dat hebben meerdere bronnen in de sector aan CNBC verteld.

Amerikaanse zwaargewichten in het risicokapitaal zoals Sequoia Capital, Bessemer Venture Partners, Lightspeed Venture Partners en General Atlantic hebben de voorbije 12 maanden allemaal nieuwe Europese kantoren geopend of zijn aan opmerkelijke expansies op ons continent begonnen.

Hussein Kanji, medeoprichter van de Britse durfkapitaalfirma Hoxton Ventures, vertelde CNBC dat de grote Amerikaanse durfkapitaalfirma’s het “super, super moeilijk” vinden om de juiste mensen in Europa aan te werven. Hij voegde eraan toe dat er slechts een handvol opmerkelijke benoemingen zijn geweest.

“Er zijn maar weinig getrainde general partners in Europa”, zei hij. Een belangrijk verschil, zei Kanji, is dat Amerikaanse risicokapitaalverstrekkers de neiging hebben om zich op groei te richten, terwijl Europese risicokapitaalverstrekkers meer prioriteit geven aan het verminderen of wegnemen van risico’s.

Tot op zekere hoogte concurreren de Amerikaanse risicokapitaalverstrekkers ook met bedrijven als SoftBank, waarvan het Vision Fund in Londen is gevestigd. Ergens anders zijn hedgefondsen zoals Tiger Global en Coatue ook aan het uitbreiden in Londen.

Zeldzame profielen

Amerikaanse risicokapitaalverstrekkers willen tech-investeerders inhuren met wie ze eerder hebben samengewerkt in besturen van start-ups. Ze houden er over het algemeen niet van om vreemden in dienst te nemen, volgens Kanji.

Een andere durfkapitalist, die anoniem wenst te blijven omdat hij voor een van de Amerikaanse fondsen werkt die onlangs naar Europa is uitgebreid, vertelde CNBC dat het “profiel van een VC (durfkapitalist)” dat veel van de Amerikaanse fondsen graag zien, minder gebruikelijk is in de Europese industrie.

“Het is niet zo dat het talent niet bestaat, want dat is duidelijk wel het geval, maar de groep kandidaten waar mensen zich op richten is gewoon beperkter”, voegde hij eraan toe.

Ontluikende industrie

De durfkapitaalsector is relatief nieuw in Europa in vergelijking met de Verenigde Staten, waar de sector zich sinds de begindagen van het internet heeft ontwikkeld.

Toch is de durfkapitaalsector in Europa de laatste jaren aanzienlijk gegroeid. Een decennium geleden waren er slechts een handvol durfkapitaalfondsen in Europa en ongeveer 100 tech-investeerders. Spoel door naar vandaag en er zijn duizenden durfkapitaalverstrekkers in Europa. Al zit een groot aantal daarvan pas een paar jaar in de branche.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20