Energiebesparende investering: Amerikaanse start-up dicht de lekkende luchtkanalen in huizen

Volgens verschillende onderzoeken vertonen luchtkanaalsystemen in Europese gebouwen een gemiddelde lekkage van 15 procent. Lekkende luchtkanalen gelden als de grootste oorzaak van energieverspilling in woon- en werkruimtes, en zijn dus verantwoordelijk voor heel wat emissie-narigheid. De Amerikaanse start-up Aeroseal beweert met zijn technologie een oplossing te bieden voor het probleem.

Waarom is dit belangrijk?

Het aan banden leggen van de energieverspilling verlaagt niet alleen je energiefactuur. Een geringere energieverspilling vermindert ook de uitstoot die gepaard gaat met energieproductie, die een belangrijke bijdrage levert aan de klimaatverandering. Volgens het EPA, het Amerikaanse federale agentschap belast met de volksgezondheid, waren verwarming en koeling van woningen en bedrijven verantwoordelijk voor 13 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen in 2020.

De essentie: De start-up Aeroseal biedt in wezen een oplossing voor het afdichten van luchtkanalen, die de verwarmings- en koelingsapparatuur van woningen efficiënter moet maken.

  • Aangezien luchtkanalen zich vaak in de muren van een huis bevinden, kan het afdichten ervan bijzonder moeilijk zijn. Maar de technologie van Aeroseal doet de afdichting van binnenuit, zo schrijft de nieuwssite CNBC, en “werkt door de kanalen heen zonder ooit in een muur te snijden”.
  • De technologie best
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20