Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen moeten zich klaar houden voor toevloed aan passagiers

Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen moeten zich schrap zetten voor een zware toestroom van passagiers. Vele buitenlanders wachten immers al lange tijd om naar de Verenigde Staten te kunnen reizen en zij zullen zich door de aankondiging van de Amerikaanse regering – die heeft gemeld zijn grenzen voor reizigers uit een aantal landen weer open te zetten – massaal aangezet voelen om snel een vliegtuigticket voor een Amerikaanse bestemming te kopen.

Dat heeft Ed Bastian, topman van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines, tijdens een samenkomst van de sectororganisatie US Travel Association, gezegd.

Controles

Vanaf de tweede week van november zijn de Verenigde Staten opnieuw toegankelijk voor personen uit drieëndertig landen die sinds de uitbraak van de coronapandemie met een Amerikaans inreisverbod werden geconfronteerd. Ed Bastian verwacht dat vele buitenlanders van deze heropening van de Amerikaanse grenzen gebruik zullen maken om snel een vliegtuigticket te kopen en een reis naar de Verenigde Staten te boeken.

De Amerikaanse vliegtuigmaatschappijen moeten zich volgens Bastian dan ook op een omvangrijke golf reizigers voorbereiden. Dat kan bij de maatschappijen een grote werkdruk veroorzaken, temeer daar zij ook de vaccinatiestatus van de reizigers zullen moeten controleren.

De heropening van de Amerikaanse grenzen geldt immers uitsluitend voor reizigers die kunnen aantonen gevaccineerd te zijn en een bewijs van een negatieve coronatest kunnen voorleggen. “De autoriteiten hebben echter de verantwoordelijkheid voor die controles naar de luchtvaartmaatschappijen doorgeschoven”, merkt de Amerikaanse krant Washington Post op. 

“Daarbij moet worden gekeken of de persoonsgegevens van de reiziger overeenkomen met de informatie die door het vaccinatiebewijs wordt verstrekt. Tevens moet worden bevestigd dat de bewijzen zijn geleverd door een officiële bron in het land waar het vaccin is toegediend.”

“Tenslotte moeten de maatschappijen nagaan of de reiziger voldoende dosissen toegediend heeft gekregen, maar eveneens of er voldoende tijd is verstreken en de passagier als volledig gevaccineerd kan worden beschouwd.”

Ed Bastian erkent dat het wellicht enkele tijd kan duren vooraleer al die formaliteiten even vlot kunnen worden afgehandeld. “Er zal helaas met wachtrijen rekening moeten worden gehouden”, waarschuwt hij.

Ondersteuning

De US Travel Association zegt de plannen van de Amerikaanse regering toe te juichen en merkt op dat de instructies van de overheid de bedrijven uit de reisindustrie de broodnodige duidelijkheid verschaft om de toevloed reizigers vooraf te plannen.

Bastian voegt eraan toe dat de luchtvaartmaatschappijen de passagier daarbij moeten ondersteunen, zodat de reiziger weet aan welke vereisten moet worden voldaan en met welke beperkingen rekening moet worden gehouden. “Bij Delta Air Lines is daarvoor een speciale applicatie ontwikkeld”, stipt Bastian daarbij aan.

De nieuwe regels voor inkomende reizigers hebben echter ook een impact op inwoners van de Verenigde Staten die het land binnenkomen. “Ongevaccineerde Amerikaanse staatsburgers, permanente inwoners of vreemdelingen met een speciale verblijfsvergunning moeten binnen één dag na afreis worden getest”, voert de Washington Post aan.

Momenteel vereisen de Verenigde Staten binnen de drie dagen na afreis een negatieve coronatest. Het driedaagse venster blijft wel van kracht voor gevaccineerde Amerikanen.

Kinderen onder de achttien jaar worden vrijgesteld van de vaccinatieplicht. In sommige landen is de vaccinatie van jongeren tegen het coronavirus immers niet toegelaten. Kinderen tussen twee en zeventien jaar moeten dan ook een negatief testresultaat kunnen voorleggen om in de Verenigde Staten toegelaten te worden.

Het bewijs daarvan moet geleverd worden drie dagen na afreis indien ze zich verplaatsen in het gezelschap van een volledig gevaccineerde volwassene en binnen één dag indien ze alleen of in het gezelschap van een ongevaccineerde volwassene onderweg zijn.

Sputnik V

De Verenigde Staten accepteren reizigers die zijn ingeënt met vaccins die binnen hun grenzen een vergunning hebben gekregen. Dat geldt voor de vaccins van Moderna, Pfizer-BioNTech en Johnson & Johnson, maar ook voor alternatieven die door de World Health Organization (WHO) voor gebruik in noodgevallen – zoals de middelen van AstraZeneca en de Chinese farmagroep Sinovac – zijn goedgekeurd.

Ook combinaties van al deze vaccins worden toegelaten. Het Russische vaccin Sputnik V komt echter niet voor een toelating in aanmerking. Dat middel moet door de internationale gezondheidsorganisatie immers nog worden goedgekeurd. Een beslissing over het Russische vaccin is wegens een aantal vragen over de productiepraktijken voorlopig opgeschort.

Vertegenwoordigers van de reisindustrie hebben bij de Amerikaanse regering maandenlang druk uitgeoefend om de inreisbeperkingen op te heffen. “Daarbij werd erop gewezen dat de Verenigde Staten achterop bleven tegenover andere landen die hun grenzen eerder al hadden heropend”, voert de Washington Post aan. 

De Amerikaanse reissector heeft zich inmiddels bijna hersteld tot het niveau dat voor de uitbraak van de coronacrisis was bereikt. Volgens data van de Amerikaanse Transportation Security Administration passeerden vorige maandag bijna twee miljoen reizigers de veiligheidscontroles op Amerikaanse luchthavens.

Dat is meer dan een verdubbeling van de cijfers die vorig jaar op diezelfde dag werden opgetekend. Twee jaar geleden werden op datzelfde ogenblik echter nog ongeveer 300.000 extra reizigers gemeld.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20