Cuba verwelkomt opnieuw toeristen en dat is te danken aan hun zelfgemaakt coronavaccin

Cuba zal vanaf volgende maand zijn grenzen terug openen voor toeristen, dat meldt persagentschap Reuters. Daarmee heropent het eiland net op tijd zijn grenzen voor toeristen die de zon opzoeken tijdens de koude wintermaanden. Een absolute noodzaak voor de Cubaanse economie die hard heeft geleden onder de coronacrisis. De heropening heeft Cuba te danken aan de vlotte uitrol van zijn eigen ontwikkeld Abdala-vaccin.

92 procent minder toeristen dan 2019

Vanaf 15 november mogen toeristen terug Cuba binnen, enkel een vaccinatiebewijs of recente PCR-test zal nog nodig zijn om het zonnige Havana te bezoeken. De heropening betekent een nodige heropstart van de lokale economie die hard heeft geleden onder de coronacrisis. Een massale annulering van vluchten en het inreisverbod onder president Trump betekende een absolute ramp voor de toeristische sector.

Toerisme vormt een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor Cuba en die viel dramatisch hard terug het afgelopen jaar. In 2019 ontving Cuba ongeveer 4 miljoen toeristen, die 10 procent van het bbp oplevereden. Dit jaar zullen naar schatting slechts 300.000 toeristen naar Cuba gereisd zijn. Naast voer voor de lokale ondernemers is Cuba ook voornamelijk van toeristen afhankelijk voor zijn voorraad van buitenlandse valuta. Waardoor de mate van toerisme ook de mate van internationale handel dat het land kan voeren beïnvloedt.

Afgelopen zomer kwamen de Cubanen massaal op straat om hun ongenoegen te uiten tegenover de Cubaanse regering en president Miguel Díaz-Canel. Enerzijds kwamen de protesten op gang als reactie op de economische crisis waar het land onder leed tijdens de pandemie, waarbij er tekorten waren aan consumptiegoederen en medicijnen. Anderzijds heeft de bevolking genoeg van het repressieve beleid van de communistische regering. Op kritiek tegen het regime staan strenge straffen, daarom is protest ongezien in het land.

Eigen vaccin

Dat het land terug de grenzen opent, heeft ook te maken met de vaccinatiecijfers. De Cubaanse regering ziet dat de vaccinatiecampagne vlot verloopt en rekent erop dat tegen 15 november 90 procent van de Cubanen volledig gevaccineerd zal zijn. Vandaag heeft ongeveer 87 procent al minstens één prik ontvangen, 62 procent is volledig gevaccineerd.

Aangezien Cuba sinds 1962 onder een handelsembargo van de VS valt, heeft de Cubaanse overheid een eigen farmaceutische sector in het land gesticht om de bevolking van medicatie te kunnen voorzien. Cuba ontwikkelde daarom ook een eigen vaccin genaamd Abdala dat volgens Cubaanse wetenschappers na drie prikken voor 92 procent effectief zou zijn tegen het coronavirus.

In september kondigde Cuba aan dat het zijn Abdala-vaccin zou exporteren naar Venezuela en Vietnam. De WHO onderzoekt nu of de werking van het vaccin zo effectief is als de Cubanen beweren.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20