Cuba exporteert eigen coronavaccin

Cuba is begonnen met de commerciële export van zijn coronavaccin Abdala. Zendingen kwamen zondag in Vietnam en Venezuela aan, meldt de nieuwsdienst Associated Press.

Cuba zou een eerste zending van vaccins naar Vietnam hebben gestuurd in het kader van een contract om vijf miljoen doses aan het Zuidoost-Aziatische land te leveren.

5 miljoen doses

Volgens de website Cubadebate gaat het om een zending van 900.000 doses die door Hanoi waren gekocht en nog eens 150.000 die door Cuba waren gedoneerd.

Als twee van de laatste vijf communistische landen in de wereld onderhouden Cuba en Vietnam al lange tijd banden. De Vietnamese president Nguyen Xuan Phuc bracht vorige week een bezoek aan Cuba en kreeg een rondleiding door het laboratorium dat het vaccin produceert. Daar heeft hij een overeenkomst aangekondigd om ten minste vijf miljoen doses te kopen.

Venezuela had in juni ook al toegezegd voor 12 miljoen dollar Abdala-vaccins te kopen, maar het is niet bekend om hoeveel doses van het vaccin het gaat.

“Diepe bezorgdheid”

Het Cubaanse Abdala-vaccin haalt een doeltreffendheid van 92,28 procent na injectie van drie doses. Dat zegt althans het lokale laboratorium dat het vaccin heeft ontwikkeld.

Goedkeuring van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft het vaccin nog niet gekregen. Cuba hoopt daar wel op. Alleen zo kan het zijn vaccins verkopen op de veeleisende wereldmarkt.

Cuba heeft nu al voor drie van zijn eigen vaccins een goedkeuring gevraagd aan de WHO. Tot nu toe zonder resultaat.

Maandag uitte de Venezolaanse Nationale Academie van Geneeskunde echter “diepe bezorgdheid” over het feit dat het vaccin van Cubaanse makelij “aan Venezolanen wordt toegediend”, onder verwijzing naar een gebrek aan onderzoek naar veiligheid en werkzaamheid.

Lees ook:

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20