Biden overweegt in te grijpen in Cuba na anti-regeringsprotesten

De Verenigde Staten (VS) willen hulp bieden aan de betogers in Cuba. Dat zei de Amerikaanse president Joe Biden gisteren tijdens een persconferentie in het Witte Huis met Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Waarom is dit belangrijk?

In Cuba zijn de grootste protesten in decennia gaande. De bevolking wordt er onderdrukt en de economie draait slecht door het wegvallen van toerisme en Amerikaanse sancties. Er heerst grote schaarste aan levensmiddelen.

Duizenden mensen zijn sinds zondag in verschillende steden in Cuba de straat opgegaan om te demonstreren tegen het communistische regime van president Miguel Díaz-Canel.

Er heersen wijdverspreide tekorten aan voedsel en medicijnen in het land. De VS onderzoeken nu of ze hulp kunnen bieden aan betogers in Cuba die lijden onder de stroomuitval die door de regering wordt georkestreerd.

“Failed state”

De Cubaanse regering poogt om andersdenkenden te beperken in hun mogelijkheden om met elkaar te communiceren. Het internet in Cuba is daarom aan banden gelegd.

“We bekijken of we de technologie hebben om die toegang te herstellen”, zei Biden donderdagmiddag in het Witte Huis tijdens een persconferentie met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Biden beschreef Cuba als “a failed state”, een mislukte staat, die “zijn burgers onderdrukt”. Zijn opmerkingen vormen een breuk met zijn voormalige baas, ex-president Barack Obama, die het herstellen van de betrekkingen met Cuba tot een van zijn prioriteiten maakte in zijn beleid.

Geen coronavaccins

“Er zijn een aantal dingen die we overwegen te doen om de mensen van Cuba te helpen, maar dat zou een andere omstandigheid vereisen of een garantie dat ze niet door de regering worden uitgebuit”, voegde Biden eraan toe. Als voorbeeld gaf hij de geldtransfers waarmee Cubaans-Amerikanen geld naar familie op het eiland willen sturen. De VS staan zulke transacties momenteel niet toe, uit vrees dat de Cubaanse regering de geldtransfers voor eigen doeleinden in beslag zou nemen.

Biden wil ook geen coronavaccins naar Cuba verschepen totdat een internationale hulporganisatie kan garanderen dat gewone burgers er toegang toe hebben.

(evb)

Lees ook:

Meer
businessam.be
Lees meer...
Markten