Ongeziene protesten in communistisch Cuba

Duizenden mensen zijn zondag in verschillende steden in Cuba de straat opgegaan om te demonstreren tegen het communistische regime van president Miguel Díaz-Canel. Dat meldt persagentschap AFP. Openlijke protesten zijn in het land zeer ongebruikelijk, maar nu scanderen groepen mensen er “vrijheid” en “weg met de dictatuur”.

De politie en het leger was massaal aanwezig. In de hoofdstad Havana kwam het tot opstootjes. De politie gebruikte traangas, vuurde in de lucht en sloeg met plastic buizen op de demonstranten, zo stelden journalisten van het AFP vast.

“We zijn niet bang”

Manifestanten scandeerden leuzen als “vrijheid” en “stop de dictatuur”. De protesten werden live uitgezonden via sociale media. Doorheen de dag zou het internet in Cuba deels zijn afgesloten.

Op de Malecon, de beroemde kustboulevard van Havana, troepten honderden actievoerders samen. In San Antonio de los Baños, een stadje met 50.000 inwoners op zo’n dertig kilometer van Havana, zouden enkele duizenden demonstranten zich verzameld hebben.

Dat op zulke schaal demonstraties ontstaan is erg ongebruikelijk in het Cuba, waar de Communistische Partij onder leiding van Miguel Díaz-Canel de enige toegestane partij is. Hij volgde eerder dit jaar de 89-jarige Raúl Castro op, de broer van de overleden oud-president Fidel Castro.

De betogers voelen zich in de steek gelaten door de regering en eisen verandering. “We zijn niet bang”, riepen ze. Meerdere mensen werden gearresteerd.

Geen buitenlandse vaccins

Cuba gaat al een hele tijd gebukt onder een zware economische crisis en tekorten aan medicijnen en levensmiddelen. Verder heeft de coronacrisis het toerisme platgelegd.

Buitenlandse vaccins wil het land niet importeren en daarom produceert het zijn eigen vaccins. Dit weekend zou het eerste vaccin van Cubaanse makelij zijn goedgekeurd voor gebruik.

Het land van 11,2 miljoen inwoners bleef relatief ongeschonden in de eerste maanden van de coronapandemie. Recent zag het een stijging van het aantal besmettingen. Zondag werd een nieuw record van 6.923 dagelijkse besmettingen gemeld.

“Ik ben Fidel!”

President Diaz-Canel houdt de Verenigde Staten verantwoordelijk voor de onrust. Hij heeft zijn aanhangers opgeroepen om op te treden tegen de demonstranten en wil dat zijn volgelingen de “provocaties” het hoofd bieden, zei hij in een televisietoespraak.

Aanhangers zouden bereid zijn de regering “met hun leven” te verdedigen. In de hoofdstad Havana reden jeeps van de speciale veiligheidstroepen rond, bewapend met machinegeweren.

“We zullen de Cubaanse revolutie verdedigen ten koste van alles!” schreef viceminister van Buitenlandse Zaken, Gerardo Peñalver, op Twitter. Hij deelde ook een video van communistische aanhangers die terwijl ze demonstreren met Cubaanse vlaggen zwaaien en “Ik ben Fidel!” roepen.

Washington waarschuwde Cuba er zondag voor geen geweld te gebruiken tegen de demonstranten. “De Verenigde Staten steunen de vrijheid van meningsuiting en van vereniging in Cuba, en zullen elke daad van geweld (…) ten aanzien van vreedzame demonstranten die hun universele rechten uitoefenen ten zeerste veroordelen”, zei Jake Sullivan, de nationale veiligheidsadviseur van president Joe Biden, op Twitter.

Lees ook:

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20