“Cubaans vaccin is ruim 92 procent doeltreffend”

Cuba meldt dat zijn coronavaccin Abdala voor 92,28 effectief is gebleken tegen het coronavirus in de laatste fase van de klinische proeven. Daarmee heeft het kleine eiland twee effectieve vaccins ontwikkeld.

Om die doeltreffendheid te bereiken zijn er drie doses nodig. De aankondiging komt slechts enkele dagen nadat Cuba had bekendgemaakt dat een ander kandidaatvaccin, Soberana 2, tegen het coronavirus een doeltreffendheid haalt van 62 procent na injectie van twee van de drie voorziene doses. 

Beide vaccins halen daarmee de internationaal vooropgestelde lat van 50 procent werkzaamheid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ziet voor een coronavaccin wel liefst een doeltreffendheid van 70 procent.

“Twee zeer effectieve vaccins”

“Getroffen door de pandemie, hebben onze wetenschappers van het Finlay Instituut en het Centrum voor genetische manipulatie en biotechnologie alle obstakels overwonnen en ons twee zeer effectieve vaccins gegeven”, tweette de Cubaanse president Miguel Diaz-Canel.

Verwacht wordt dat beide vaccins binnenkort een noodgoedkeuring zullen krijgen van de lokale agentschappen. Momenteel heeft Cuba vijf kandidaten voor een coronavirusvaccin. Het land begon in de jaren tachtig geld te pompen in biotechnologie wegens een Amerikaans embargo dat het moeilijk maakte om in het buitenland geproduceerde medicijnen te verkrijgen.

Opstoot van coronagevallen

Nu de besmettelijkere coronavarianten hun opkomst maken, zit het grootste Caribische eiland midden in de ergste corona-uitbraak sinds het begin van de pandemie. Er worden dagelijks gemiddeld meer dan 1.500 nieuwe besmettingen geregistreerd, op een bevolking van 11,3 miljoen. De regering is half mei begonnen met het toedienen van de kandidaatvaccins. Ongeveer een miljoen inwoners zijn tot nu toe volledig gevaccineerd. 

Cuba heeft ervoor gekozen om geen buitenlandse vaccins in te voeren maar op zijn eigen vaccins te vertrouwen. Landen als Argentinië, Jamaica, Mexico, Vietnam en Venezuela hebben al interesse getoond in de aankoop van de Cubaanse vaccins. (lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20