VS maken einde aan inreisverbod voor EU-burgers

Gevaccineerde burgers uit het VK en de EU mogen vanaf november terug naar de VS reizen. Het Witte Huis heeft maandag aangekondigd dat er een einde komt aan het in maart 2020 ingevoerde reisverbod. Reizigers zullen naast een vaccinatiebewijs ook nog een negatieve covidtest moeten voorleggen die niet ouder is dan 72 uur. Er komt geen quarantaineverplichting.

Sinds maart 2020 mochten enkel Amerikaanse staatsburgers, hun naaste familieleden, houders van een ‘green card’ en degenen met een vrijstelling op grond van het nationaal belang (NIE) het land in. De regels verschilden van land tot land.

Luchtvaartmaatschappijen en andere reisbrancheorganisaties drongen al maandenlang aan op een opheffing van de beperkingen. In maart 2020 had de regering-Trump de regels voor het eerst uitgevaardigd en dat voor zo’n 30 landen. President Joe Biden handhaafde die regels kort na zijn ambtsaanvaarding in januari 2021.

De voorbije maanden was er vanuit verschillende Europese instanties veel kritiek geuit op de handhaving van het inreisverbod. Vooral omdat de vaccinatiegraad in de EU ondertussen een pak hoger ligt dan die in de VS.

CDC gaat passagiersgegevens verzamelen

De Amerikaanse gezondheidsdienst Centers for Disease Control and Prevention zal van luchtvaartmaatschappijen wel eisen dat zij passagiersgegevens verzamelen en verstrekken om te helpen bij het traceren van contacten.

“In de komende weken zal het CDC een bevel tot het traceren van contacten uitvaardigen dat luchtvaartmaatschappijen verplicht actuele informatie te verzamelen over elke reiziger die naar de VS reist, waaronder hun telefoonnummer en e-mailadres”, aldus het Witte Huis.

Aandelen van American Airlines, Delta Air Lines en United Airlines stegen nadat het Witte Huis had aangekondigd een einde te maken aan de inreisverboden. Deze bedrijven hebben de meeste internationale diensten van alle Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen en zullen het meest profiteren van de beleidswijziging.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20